Thursday , March 28 2024

Băsescu la OSCE: Soluţionarea conflictului din Transnistria, o prioritate politică pentru România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la summitul OSCE de la Astana, Kazahstan, că soluţionarea conflictului din Transnistria reprezintă o prioritate politică pentru România şi că singura metodă de rezolvare a conflictului rămâne dialogul deschis, fără posibilitatea recursului la forţă.
“Pentru a aborda cu succes problematica conflictelor trebuie, în primul rând, să obţinem rezultate tangibile, în reglementarea situaţiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno-Karabakh, care grevează asupra climatului de securitate în întregul areal al OSCE. Tolerarea unor soluţii impuse prin utilizarea forţei nu este acceptabilă. Soluţionarea conflictului din Transnistria reprezintă o prioritate politică pentru România. Sprijinim realizarea fără precondiţii a discuţiilor formale în cadrul de negociere consacrat, 5+2, în vederea identificării unei soluţii durabile, cu respectarea deplină a normelor internaţionale şi a integrităţii teritoriale, suveranităţii Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu în cadrul intervenţiei sale din cadrul Summitului OSCE.
El a mai spus că România este încrezătoare în capacitatea OSCE, demonstrată de-a lungul timpului, de a evalua dificultăţile şi blocajele, “de a ajuta în depăşirea abordărilor intransigente şi coagularea unor formule consensuale”.
“Singura metodă acceptabilă rămâne dialogul deschis, fără posibilitatea recursului la forţă”, a conchis şeful statului.
Administraţia de la Tiraspol a avertizat OSCE să nu ia decizii privind reglementarea conflictului din Transnistria fără participarea reprezentanţilor regiunii separatiste, relatează Infotag, în pagina electronică.
Tiraspolul recunoaşte că preşedinţia asigurată de Kazahstan a permis obţinerea unor rezultate în privinţa “conflictelor în spaţiul postsovietic” şi în special în ceea ce priveşte Transnistria, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe transnistrean.
“În multe privinţe, graţie eforturilor Preşedinţiei Kazahstanului în OSCE, am reuşit să ajungem la unele poziţii care ar putea crea pe viitor premise pentru reluarea activităţii oficiale a Reuniunii Permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negocieri în reglementarea transnistreană”, afirmă comunicatul citat.
Tiraspolul insistă însă că summitul OSCE de la Astana şi continuarea eforturilor Transnistriei şi Republicii Moldova poate numai să dea “un impuls căutării modelului optim de reglementare şi de aprobare a acestuia de către părţile conflictului – RM şi RMN, cu participarea mediatorilor şi garanţilor, prin intermediul semnării unor acorduri internaţionale obligatorii juridice şi politice garantate”.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …