Thursday , September 29 2022
Breaking News

Basescu ii cere lui Ponta sa-si asume desemnarea lui Valcov, dupa ce a vazut raportul SRI despre el: "E prima data in 10 ani cand o ceremonie de investitura nu are loc"

basescu

Seful statului face precizari dupa ce juramantul noului ministru al Bugetului, Darius Valcov, nu a mai avut loc miercuri, din cauza ca prim-ministrul Victor Ponta nu a fost prezent la eveniment.
Declaratiile presedintelui Traian Basescu:
– Este prima data cand se intampla in doua mandate de aproape 10 ani. Este prima data cand o ceremonie de investire a unui ministru convenita cu Cabinetul prim-ministrului nu se mai intampla.
– Pe 19.08 am primit de la prim-ministru propunerea scrisa de la prim-ministru.
– Asa cum fac de obicei, mai ales cand sunt persoane controversate, solicit institutiilor statului informatii daca sunt probleme cu respectivul propus.
– Pe 25.08, i-am transmis o scrisoare in care faceam referire la aceste informatii si il rugam sa imi comunice daca isi mentine propunerea. Mi-a raspuns in aceeasi zi, a fost un raspuns evaziv, in care nu si-a asumat in mod direct mentinerea propunerii.
– Nu-mi da un raspuns clar, ci face o adresa de inaintare in care imi retrimite propunerea din 19.08. Am interpretat ca fiind o eschiva de a mentine in clar propunerea pe care a facut-o in faza initiala.
– Mi-a starnit dubii, dar am mai asteptat pana pe 27, iar azi dimineata am emis decretul de nominalizare.
– La ora 17.50, am primit de la Cabinetul primului-ministru informatia ca nu participa la ceremonie, invocand alt program si ca l-a delegat pe viceprim-ministrul Oprea sa participe.
– Sigur ca mi s-a parut neserios in primul rand modul in care am fost anuntat, cu 10 minute inainte de ora fixata pentru ceremonie, dar mi s-a parut si o neasumare publica, pe care am legat-o de raspunsul evaziv pe care mi l-a dat pe data de 25.
– Mi-a fost foarte greu sa accept sa derulez ceremonia de depunere a juramantului, dupa ce imi daduse un raspuns evaziv. In plus, este o chestiune de simbolistica, acest proces al investirii, care isi are originea tot in Constitutie.
– Prezenta reprezentantilor Parlamentului are si ea simbolistica ei, si anume ca Guvernul raspunde numai in fata Parlamentului. N-am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica instalata de 25 de ani si nu-mi ramane decat sa astept un moment in care putem conveni reorganizarea ceremoniei in prezenta prim-ministrului, care pentru mine inseamna ca isi asuma propunerea facuta.
– Nu vreau sa vad declaratia lui Victor Ponta in care sa spuna “Eu nici n-am fost”. Nu este vorba ca Darius Valcov ar fi urmarit penal, dar sunt o serie de fapte care au fost sesizate de diverse organe ale statului catre Parchete si nu se stie exact cand incepe.
– Vroiam asumarea prim-ministrului, care stia aceste probleme, in aceeasi masura in care stiam si eu.
– Mi s-a parut ca prin anularea in ultima clipa vrea sa se situeze pe o fuga de raspundere, n-ar fi prima data.
– Astazi nu vine la investirea ministrului care poate avea probleme, pe care mi l-a propus, maine cand se va adopta OUG cu primarii va fi intamplator in Turcia si va face altcineva treaba murdara si tot asa.
– Nu se va desfasura aceasta ceremonie de investire decat in prezenta prim-ministrului.
Victor Ponta s-a intalnit, miercuri dupa-amiaza, cu Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pe tema de politica externa, Catherine Ashton, astfel ca nu a mai putut ajunge la ora 18:00 la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului lui Darius Valcov, ceremonie care a fost astfel amanata.
Seful Executivului a intarziat insa 40 de minute si la adunarea anuala a diplomatiei romane, care are loc la un hotel din Bucuresti, astfel ca intregul sau program s-a decalat, iar la ora 18:00 el se afla inca la intalnirea cu Catherine Ashton.
 
Premierul s-a scuzat ulterior pentru intarzierea de la Palatul Cotroceni, “deoarece vizita la Chisinau s-a prelungit peste program”: “Am transmis catre Cotroceni desemnarea vice-premierului Gabriel Oprea pentru a participa la evenimentul de investitura a lui Darius Valcov”.
 
Tot miercuri, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire al lui Darius Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget, propunerea fiind trimisa de prim-ministrul Victor Ponta saptamana trecuta.

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …