Friday , March 29 2024

Basescu i se opune lui Merkel la summitul UE in privinta alocarii fondurilor europene

Preşedintele Traian Băsescu a “câştigat” disputa cu premierul Victor Ponta pe tema participării la Consiliul European şi va lua parte la cel mai dur summit UE al ultimilor ani. Reuniunea va debuta joia viitoare şi va avea printre subiecte stabilirea bugetului multianual pentru perioada 2014-2020. Mai multe state printre care Germania şi Marea Britanie cer o reducere a alocării fondurilor europene pentru noile state membre, iar România se opune ferm. În vreme ce premierul Victor Ponta a menţionat posibilitatea de folosire a dreptului de veto, Anca Boagiu, vicepreşedinte al PDL, dar şi al Partidului Popular European, a criticat poziţia liderului PSD.
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat vineri că negocierile de săptămâna viitoare asupra Cadrului Financiar 2014-2020 vor fi extrem de complicate, cu poziţii care par absolut de neconciliat. El a confirmat declaraţiile de ieri ale primului ministru Victor Ponta conform carora “ultima propunere lansata de Herman Von Rompuy pentru partea Romana este inacceptabila, iar daca nu va exista o modificare a ei poate merge pana la dreptul de veto”, scrie Hotnews.ro.
O reducere de 74,5 miliarde de euro, faţă de cele 1.033 de miliarde propuse de Comisia Europeană, iată ultima idee aruncată pe masă miercuri de preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Documentul, cu caracter confidenţial, a fost prezentat colegiului de comisari, potrivit RFI România.
Acesta merge în sensul reducerilor cerute de marile contribuitoare la bugetul UE (Germania, Marea Britanie, Suedia şi Olanda), care doreau de fapt o reducere de minim 100 de miliarde. Marea Britanie este cea mai intransigentă. Prim-ministrul David Cameron îşi joacă aici cariera politică şi deci se plasează pe o poziţie de negociere inflexibilă.
Premierul Victor Ponta a declarat joi, după discuţia cu preşedintele ţării că susţine folosirea dreptului de veto pentru blocarea propunerii lui Rompuy. “Din punctul de vedere al Guvernului României propunerea recent prezentată de preşedintele Van Rompuy, care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor, este o propunere inacceptabilă şi am prezent preşedintelui această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv dreptul de veto al României”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
Vineri, vicepreşedintele PPE, Anca Boagiu, a dat de înţeles că nu este de acord cu folosirea dreptului de veto.
Boagiu susţine că premierul Victor Ponta a compromis negocierile pe care preşedintele Traian Băsescu le va avea la Bruxelles pe tema bugetului UE, ea precizând că folosirea dreptului de veto ar însemna blocarea bugetului UE.
Vicepreşedintele PDL spune, potrivit Digi24, că prin declaraţia sa premierul a compromis negocierile pe care preşedintele Băsescu le va avea la Bruxelles.
“Atunci când ai un om politic experimentat care ştie să negocieze, îl laşi să-şi ducă negocierea, nu apari tu cu altă opinie înainte să înceapă negocierea. Ai compromis-o”, a afirmat Bogiu.
Potrivit fostului ministru al Integrării, exercitarea dreptului de veto ar însemna blocarea bugetului UE.
“Nu poţi să exerciţi dreptul de veto. În momentul în care Europa e în criză, ar însemna blocarea bugetului UE, oricine poate să şi-l exercite, dar trebuie să ne gândim la faptul că în momentul în care ai blocat discuţiile, îţi închizi toate marjele de negociere şi nu ai buget pe următorul exerciţiu finaciar, pe 2014-2020”, a declarat Anca Boagiu.

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …