Thursday , April 25 2024

Basescu dupa summit: Libertatea nu este gratis. Ne-am facut treaba. Romania este in siguranta

basescu

A fost un summit al solidarității, iar toate obiectivele României au fost atinse, a declarat președintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii din Țara Galilor.
PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI:
O să îmi aduc aminte cu plăcere de summitul acesta. A fost un summit extrem de important, care a prefigurat noile misiuni ale Alianței de după misiunea din Afganistan.
Nu există șefi de stat sau de guvern care să nu fi înțeles misiunea fundamentală a NATO, aceea de a-și apăra membrii. E un summit al solidarității, un summit care a revitalizat organizația.
Libertatea nu este gratis și asta trebuie să înțeleagă toți demagogii, indiferent unde se află în interiorul acestei organizații.
Toate obiectivele României de la acest summit au fost atinse.
A fost o muncă inter-instituţională relativ îndelungată, lansată odată cu hotărârea CSAT din 2013 prin care România cerea NATO realizarea planurilor de contingenţă, moment de la care s-a început o muncă în care a fost implicat Ministerul Apărării, Externele, Preşedinţia, structurile de informaţii.
Aș vrea să mulțumesc ambasadorului la NATO, Stoian, care a fost omul de contact și de negociere în instituțiile NATO. Acest summit a adoptat 20 de documente, din care cinci sunt publice și 15 secrete. Unele afirmații va trebui să le credeți și să nu le cercetați! NATO acoperă toate cele 15 documente care rămân secrete și după care structurile militare trebuie să ia decizii.
Cele cinci documente publice sunt comunicatul summitului, declarația privind relația transatlantică, care arată angajamentul Europei cu SUA și al Statelor Unite ale Americii cu Europa și obligația statelor de a reveni cu 2% pentru bugetul armatei și 20% din bugetul fiecărui stat echipării armatei, declarația comună NATO-Ucraina și o declarație NATO- AFGANISTAN, dar și declarație solidaritate cu cei care au căzut la datorie.
Sper ca, cel mai târziu duminică, să avem pe site-ul MAE și al președinției declarația finală a summitului în traducerea MAE.
Obiectivele României
Adoptarea Planului de Acțiune: s-a decis prezența NATO inclusiv pe teritoriul României. Planul de Acțiune mărește prezența alternativă și continuă pe teritoriul României. Avem circa 1.400 de militari americani. Aceste obiective vor crește, se vor adapta la situația de zi cu zi.
Vom avea o structură de comandament NATO. România este stat care a oferit facilități pentru un comandament de dimensiuni acceptabile. Avem infrastructura gata. Unul din comandamente va fi pe teritoriul României.
Există și o oferta directă a SUA făcută de Barack Obama: crearea unui centru de antremanet şi exerciţii navale la Marea Neagră, împreună cu flota României şi Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a SUA.
Aceste conflicte înghețate pot fi activate pe rând sau toate o dată, ceea ce ar duce la destabilizare. Prin activarea acestor conflicte sunt afectate chiar state partenere NATO cum ar fi Georgia, Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaijan. Programul de amplasare a elementelor scutului antirachetă a fost stabilit.
Baza de la Deveselu, funcțională în 2015
În 2015 baza de la Deveselu va fi funcțională și va contribui la securitatea statelor aliate. România a făcut oferta să fie NAȚIUNE CADRU pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranța cibernetică a Ucrainei.
Avem în preajmă o criză de securitate și, împreună cu MapN și MAE, cred că am reușit să punem România în zona de siguranță.
Declarația summitului va face pe oricine să se gândească de zece ori dacă i-ar place să aibă întâlnire cu NATO prin flancul de est al Organizatiei
România s-a angajat să participe la operațiunea Resolute Support, pentru Afganistan, cu 220 de militari, 200 de instructori și 20 de membri ai Poliției Militare. Am primit și solicitări să preluăm și paza a două aeroporturi: Kandahar și Kabul. Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă și vom vedea dacă ne putem asuma preluarea pazei.
Ne-am făcut treaba. România este în siguranță şi dacă cineva s-ar gândi să o apropie de situaţia de neisgurantă ar exista o reacţie năprasnică a organizaţiei.
Actul fondator nu împiedică alianța să ia deciziile pe care le-a luat. Am vrea ca acest act fondator să rămân valid în continuare. Rusia a încălcat grav legislația internațională, a încălcat grav suveranitatea statului, și a tratatului NATO – Rusia.
Planificarea apărării, planul a fost aprobat înaintea începerii SUMMITULUI și intră în vigoare în momentul în care interesele României ar putea fi afectate.
NATO nu s-a angajat la niciun sprijin militar pentru Ucraina, a spus președintele Traian Băsescu. Sunt donații facultative ale țărilor care vor să sprijine realizarea securității cibernetice a Ucrainei.
Cât privește conflictul din Ucraina, președintele a precizat că elementul de descurajare îl reprezintă sancțiunile, nu intervenția militară.
Nu sunt încrezător în armistițiul semnat astăzi. Se va forma o TRANSNISTRIE mult mai mare
Eu nu sunt încrezător în armistițiul semnat astăzi. Nu văd o evoluție favorabilă pentru suveranitatea Ucrainei. O să plece și bucățele din sud, într-o Transnistrie mult mai mare. Întrebat dacă România va oferi arme Ucrainei, președintele a spus că nu. Și dacă s-a angajat România să ofere arme nu v-ar spune, dar nu s-a angajat, ca să stați liniștiți.
Bătălia noastră la summitul NATO a fost să introducem Republica Moldova în două programe. Unul ar fi o platformă de interoperabilitate a armatei cu programele NATO, adică state membre NATO vor face exerciții comune cu armata Moldovei. Ne bucură foarte mult că s-a acceptat introducerea Moldovei în aceste programe. Acest lucru va însemna o bună antrenare a resurselor Moldovei pentru propria ei securitate. Ucraina nu a primit aceste facilități. A fost bătălia noastră pentru Moldova și Georgia.
Edificator pentru sanționarea Rusiei este ceea ce a făcut președintele Hollande, care a suspendat livrarea primei navei Mistral. Germania a suspendat un contract de 200 de milioane de euro de armament. Au efect sancțiunile. Singura modalitate de a face ca Rusia să devină rațională. Rusia a depășit punctul până la care a avut un comportament rațional. Pentru că vorbim de afectarea suveranității și integrității teritoriale.
Respectarea legislației internaționale ne-a garantat pacea pe continent. Acțiunile Federației Ruse nu a făcut altceva decât să trezească NATO.
Marea Neagră o facem „lac NATO”
SUMMIT NATO Am arătat că România, deși nu a alocat Apărării 2% din PIB, a achiziționat, în perioadă de criză, șase aeronave de transport Spartan și a șaptea sosește în următoarele luni, a plătit circa 60 de transportoare blindate Pirnahia, a declanșat programul de achiziție a avioanelor F-16. Este clar că și trebuie, și că putem face ceva mai mult dacă așezăm securitatea printre prioritățile noastre.
Marea Neagră o facem „lac NATO”.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …