Saturday , December 3 2022

Basescu, dispus sa demisioneze daca USL accepta modificarea Constitutiei

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat dispus să-şi sacrifice mandatul în schimbul revizuirii Constituţiei. Informaţia apare în stenogramele consultărilor de la Cotroceni cu liderii USL, din 6 februarie, făcute publice, duminică seara, în cadrul unei emisiuni la B1TV.
“Poate luaţi în considerare şi această variantă a revizuirii Constituţiei pentru a face instituţiile mai funcţionale. Eu v-o spun la modul cel mai sincer că proiectul acela de revizuire a Constituţiei este făcut cu multă bună-credinţă şi, mai ales, mai ales disponibilitatea mea de a-mi încheia mandatul în aşa fel încât, dacă se decide suprapunerea din nou a mandatelor Preşedintelui cu Parlamentul, eu să-mi reduc mandatul în aşa fel încât în noiembrie să poată avea loc şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, pentru că suntem într-o zonă politică extrem de dificilă, cu Preşedinte cu mandat de cinci ani, cu Parlament cu mandat de patru ani, practic coabitarea devine un model de a trăi politic pentru că de regulă se produce alternativa orice s-ar întâmpla. Deci cred că ar trebui să priviţi puţin spre valoarea reală a acestei propuneri de reviziure a Constituţiei în timp util”, a declarat Traian Băsescu.
Luni seara, la postul public de televiziune, şeful statului şi-a reiterat disponibilitatea de a-și scurta mandatul în schimbul revizuirii Constituției, scrie NewsIn.
“Eu încerc disperat să ating acest obiectiv, nu pentru mine, pentru că eu n-aș beneficia de Constituție, mandatul meu nu s-ar putea desfășura decât pe Constituția existentă. Așa cum rezultă din stenogramă (stenograma consultărilor de la Cotroceni, din 6 februarie, cu USL – n.r.), sunt dispus la ajustarea mandatului prin voință proprie dacă nu se întâmplă un lucru extrem de grav pentru democrația din România, trecerea peste votul a peste 80% din cei care au participat la referendumul 2009”, a spus președintele.
În opinia sa, “va rămâne o urmă extrem de adâncă” în istoria democrației românești nerespectarea referendumului din 2009, privind introducerea Parlamentului unicameral și a reducerii numărului de parlamentari.
Nu e prima dată când preşedintele vorbeşte despre posibilitatea de a renunţa la o parte din mandat în schimbul modificării Constituţiei şi revenirii la mandatul prezidenţial de patru ani. Recent, şi fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a făcut-o.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …