Friday , December 8 2023

Băsescu, despre Curtea Constituţională: Este o instituţie penibilă!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a fost evident că CCR a acţionat ca “o instituţie penibilă” când a decis că pensiile de serviciu pot fi micşorate, cu excepţia celor ale magistraţilor, sau când, din interese personale, unii judecători au votat că asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei e neconstituţională.
Preşedintele Traian Băsescu a amintit că, din cauza unei decizii a CCR, care a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate cu 10%, Guvernul a trebuit să găsească apoi soluţia de majorare a TVA, care i-a afectat cel mai mult pe pensionari.
“Regret enorm creşterea TVA-ului ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale. Pensionarii au fost puternic afectaţi de inflaţie, de creşterea preţurilor la alimente şi exact cei în numele cărora s-a făcut aşa-zisul bine de către Curtea Constituţională vor fi cei care vor suporta pe termen lung o măsură care a afectat puternic şi şansele de reluare a creşterii economice în trimestrul III şi IV, prin sufocarea consumului”, a spus Băsescu, la Conferinţa “Parteneriat pentru Creştere Economică în 2011”.
“Cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoia de a creşte TVA-ul. Şi veţi vedea cifrele de la statistică legate de trimestrul III, după ce trimestrul II fusese un trimestru în care se reluase creşterea faţă de trimestrul I. Dar, fiecare se simte uneori obligat să discute de oportunitate, când el are de aplicat strict legea sau Constituţia”, a continuat Băsescu.
El a spus că unele decizii ale CCR privind măsurile Guvernului au transformat-o într-o instituţie “penibilă”. “Aici aş face un comentariu. Probabil şi dvs., ca fini observatori ai vieţii economice… Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat masiv politica economică a Guvernului. Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român, care spune Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie nu, cea care sunt şi eu”, a povestit el.
Băsescu a susţinut chiar că partenerii internaţionali şi-au exprimat preocuparea faţă de modul în care CCR întoarce decizii ale Guvernului.
“Faptul că s-au luat decizii extrem de importante, nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate, pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru explicit exprimat şi la nivel politic, şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit România. Este o problemă pe care România n-a rezolvat-o şi trebuie s-o rezolve foarte rapid. Instituţiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul, şi nu alte instituţii”, a mai spus şeful statului, exprimându-şi speranţa că “anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua deciziile – Guvern şi Parlament”.

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …