Friday , April 19 2024

Basescu: Daca plecam pe ideea de veto, nu ne mai cauta nimeni

Preşedintele Băsescu a declarat că o decizie prealabilă a României de a ameninţa cu exercitarea dreptului de veto va scoate România din negocierile privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020. Băsescu a atras atenţia că unele din statel donatoare ale UE ar fi mulţumite ca un stat beneficiar, cum e România, să folosească dreptul de veto şi să blocheze înţelegerea pe marginea bugetului.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
-Se impun unele clarificări. Discutăm de o situaţie de negociere extrem de complexă care nu poate fi lăsată numai pentru momentul prezenţie la Bruxelles. Acum mă aflu întru-n proces de corelare a poziţiei noastre cu alte state, alte instituţii europene astfel încât să fie bine înţeles punctul nostru de vedere.
-Pentru PAC, principalul meu obiectiv este să port discuţiile pe bază de principii. Mă refer la zona de plăţi directe. România are în art 143 din Tratatul de Aderare face trimitere la aşa-numitul phasing in, un proces prin care treptat subvenţiile pentru suprafaţă cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE. Sigur, ar fi de discutata dacă s-a negociat bine phasing in-ul sau nu.
-Mai este o discuţie care este propunerea comisarului Cioloş, anume convenrgenţa deoarece phasing in nu reduce problema diferenţei dintre state privind plăţile directe. Procesul de convergenţă încă nu este legalizat, aici intervine şi o abordare politică profundă, anume dacă ceea ce spunem, că ne trebuie mai multă convergenţă, este transpus în realitate sau nu.
-În ce priveşte coeziunea, s-au făcut propuneri făcute de penalizarea României. Nu acceptăm să stăm decât în regulamente şi proceduri de distribuiţia banilor. Penalizările nu sunt trecute în regulamente. Sunt state membre care cer să venim cu cofinanţarea la 75%. Vom discuta, vom negocia.
-Prefinanţările sunt propuse la 2% din contract. În actualul buget s-a mers până la 6%, iar eu am obţinut pentru România 9%. Esenţial e să lase Comisiei Europene o marjă ca unele state să primească o prefinanţarea mi mare.
-O iniţiativă a mea a fost ca TVA-ul să fie eligibil măcar pentru anumite proiecte. Şi aici e de discutat o marjă care trebuie lăsată Comisiei.
-Pregătirea summitului trebuie bine pregătită. Mecanismul de formare a bugetului UE este destul de complicat şi nu e precis stipulat.
-Ca să aveţi corectă cifra, propunerea preşedintelui Barroso a fost un buget de 1,08% din PIB-ul UE, 1.033 miliarde de euro. Van Rompuy a venit cu o propunere cu o reducere de 80 de miliarde în condiţiile în care unii cer o reducere de 100 iar alţii de 200. Preşedintele Consiliului şi-a asumat negocierea între statele membre.
-Dacă plecăm pe ideea de veto, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi. Interesul României este să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui vetio.
-Ameninţarea cu veto arată şi incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere, iar România nu a fost niciodată pânî acum în această situaţie de când e membră UE. Toţi plecăm pe ideea de compromis. Sper că şi cei care susţin reducerea cu 200 de miliarde de euro vor un compromis care să ne lase uniţi după Consiliu. Riscul să fim dezbinaţi este major dacă nu plecăm pe ideea că acolo trebuie să obţinem un compromis.
-Singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Ar fi state donatoare bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …