Monday , November 28 2022

Băsescu: Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, retrimit la Parlament bugetul

basescu

Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.
Declaraţiile lui Băsescu:
Rar mi-a fost dat să decid a ţine o conferinţă de presă cu cifre, dar e singurul argument care mi-a rămas. Va trebui să suportaţi o declaraţie de presă grea. Totul porneşte de la conferinţa premierului de vineri în care a fost la înălţimea funcţiei, a reuşit să se încurce ca un adolescent la prima întâlnire. Aş vrea să nu se creadă că în statul român nu e nimeni care să înţeleagă ce se întâmplă anul viitor.
Premierul spune că am contestat Ordonanţa 26 care vizează veniturile clientelei politice. I-am trimis chiar dânsului acea lege. Grupul USL a fost chemat să reanalizeze în Parlament punerea la dispoziţie a companiilor de stat către clientela politică. Nu am trimis această ordonanţă la CCR, ci la Parlament pentru a găsi o soluţie. Niciodată nu am avut practica să atac mai întâi la CCR.
Nu am nicio bătălie politică cu nimeni, dar îmi exercit atribuţiunile constituţionale în favoarea românilor şi nu în favoarea partidelor. Dacă ar vrea să avem o bună colaborare, premierul ar trebui să facă 2 lucruri: să respecte legea şi să respecte instituţiile statului. În acel moment, relaţiile dintre noi ar fi perfecte.
Atunci când tu, ca prim ministru, nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate. Degeaba îţi votează Parlamentul momenrandumul Rompetrol, dacă nu respecţi Constituţia.
Despre Rompetrol: Memorandumul a rămas în vigoare. Eu nu am atacat la CCr decât tangenţial conţinutul memorandumului. Acest lucru l-a făcut un grup parlamentar în vară. Fondul atacului meu la CCR a fost pe tratamentul egal pentru persoanele şi companiile din România. Acordurile între un agent economic şi guvern sunt responsabilitatea guvernului. Declaraţiile premierului îmi ridică foarte multe probleme. el trebuia să ştie care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de preşedinţie.
Ponta nu înţelege Constituţia. Aşa e când îţi iei doctoratul şi nu ştii ce scrie în el.
Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,76%. Susţin acordarea burselor pentru medicii rezidenţi. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim. Aduce venituri suplimentare prin CAS în bugetul de stat şi diminuează evaziunea fiscală. Foarte bună e şi creşterea venitului minim garantat cu 5%. A venitul momentul să plătim deciziile judecătoreşti pentru tăierile din salarii.
Dacă nu se renunţă la creşterea accizei pe combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, e posibil să îl atac şi la CCR. Sunt soluţii mult mai multe în buget.
Agricultura este ciclică. Anul acesta poate fi recoltă foarte bună sau mai puţin bună în alţi ani. Pentru a vedea evoluţia economiei, e bine să calculezi PIB-ul, scoţând agricultura.
Având în vederea creşterea extrem de mică, aş fi foarte prudent în ceea ce priveşte măsurile de creştere a fiscalităţii. Sunt convins că introducerea de noi poveri fiscale, nu face decât să amâne şansa de relansare pe care România o are.
Costul nu va creşte numai cu 7 eurocenţi. Se adaugă TVA de 24%. Face 8,68 euricenţi. Guvernul modifică modul de calcul al accizelor utilizând cursul de schimb din 2012, contrar reglementărilor europene. Utilizează o rată de schimb mai mare. Utilizează şi o inflaţie de 4,77%.
Efectele vor fi foarte rele în buzunarul fiecăruia. Vor afecta intreprinderile mici şi mijlocii, marile companii de transport. S-ar putea să fie multe falimente din cauza creşterii preţului la combustibil. Firmele mici şi companiile de transport vor fi foarte puternic afectate.
Îi propun lui Ponta să renunţe la această acciză, având în vedere efectele rele pentru economie şi să privească în propriul buget. Creştere de buget de 1,22 miliarde la Ministerul Dezvoltării.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …