Thursday , March 28 2024

Basescu da replica: Altii ar fi obtinut doar bani de avion Bruxelles-Bucuresti

Preşedintele Traian Băsescu răspunde celor nemulţumiţi de bugetul obţinut la Bruxelles. Şeful statului a declarat că vrea contrazică opiniile unor “părerologi” din ţară, după ce premierul Victor Ponta a spus că este dezamăgit de buget şi că negocierile au fost un eşec. “Dezamăgiţii ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti”, i-a răspuns şeful statului.
Traian Băsescu a spus că doreşte să facă unele clarificări pe tema bugetului obţinut la Bruxelles şi să contrazică opiniile unor “părerologi” din ţară. “Ar fi păcat să tratăm fondurile de la UE cu îndârjire politică, lipsă de respect şi lipsă de responsabilitate”, a spus şeful statului.
– România are în plus 6 miliarde de euro faţă de bugetul precedent. Avem o creştere de 10% pe fonduri de coeziune şi de 27% pe fondurile destinate politicii agricole comune şi m-aş opri puţin asupra acestui aspect. Aici avem un total de 4,7 miliarde în plus pentru plăţi directe, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe fermieri să-şi acopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care România are nevoie.
– Cred că în această perioadă în care toate statele au probleme legate de criză, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să luăm notă de faptul că UE funcţionează pe principiul solidarităţii şi cetăţenii din statele net contributoare sunt solidari cu interesele româniei, ale cetăţenilor, ca şi noi să ne dezvoltăm mai rapid. Este greu de presupus că România ar fi putut să adauge în fiecare an din perioada 2014-2020 încă 5 miliarde de euro. I-am primit pentru a ne dezvolta şi ar fi păcat să tratăm acest lucru cu îndârjire politică, cu lipsă de respect şi cu lipsă de responsabilitate.
– România a obţinut maxim ce se putea obţine, privind fondurile de coeziune. Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde decât bugetul aflat acum în execuţie, ideea iniţială a fost îngheţarea la nivelurile pe care le aveam, de aceea s-a şi introdus – ca urmare a presiunilor unor ţări, dintre care cea mai vocală a fost România – să se permită o creştere de 10% a fondurilor de coeziune. Asta ne-a adus două miliarde de euro în plus. Nu vă ascund că am avut greutăţi enorme în a convinge că putem cheltui mai mult cu două miliarde decât avem acum, din cauza nivelului de absorbţie foarte scăzut pe care România îl are după 5 ani. Nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă.
– În momentul de faţă România a primit de la CE, în baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro, din 19,8 miliarde de euro. Mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 miliarde de euro. Aşadar, ar mai fi 600 de milioane, facturi care sunt în verificare. Aici suntem acum, iar domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui în primul rând să se bată să cheltuim banii, să probăm că putem să-i cheltuim. Lipsa lor de experienţă o vedem uşor în modul în care au negociat acordul cu fondul, aşa că îi invit să nu dea lecţii. S-ar putea să constatăm că demagogia şi minciuna au picioare scurte (…) Dezamăgiţii ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti.
– Aş face un apel la toţi parlamentarii români să susţină fără rezerve proiectul de buget aşa cum el a fost stabilit în Consiliul European din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei soluţii în care bugetul este aprobat în fiecare an şi până la urmă tot Consiliul European stabileşte cât alocă în fiecare an, iar asta ar implica o negociere continuă, an de an. Avem certitudinea că avem un buget cu 6 miliarde de euro mai mare decât cel pe care îl avem acum, iar o creştere de 6 miliarde nu trebuie pusă sub riscul netrecerii bugetului.
– Dacă sunt politicieni în România care sunt dezamăgiţi, le recomand să-şi instruiască grupul parlamentar să obţină sume mai mari, dar recomandarea mea este să susţină ce s-a obţinut, pentru că s-a obţinut cea mai mare creştere a vreunei ţări pentru 2014-2020.
– Am tatonat atmosfera şi abordările după apariţia raportului MCV pentru România, nu este bună deloc, iar raportul a fost o dezamăgire exact în zonele în care avusesem reticenţă şi până la raport. Din acest punct de vedere, mi-am făcut datoria. În decembrie am obţinut în CE decizia ca în martie, la consiliul JAI, subiectul România şi Bulgaria să fie pe ordinea de zi. În momentul de faţă argumentele mele sunt epuizate. Am avut argumente în decembrie, am explicat că lucrurile se pot îndrepta, nu putem aştepta luna decembrie când va fi un nou raport, rămâne valabil ce am intuit. Este nevoie absolută de o scrisoare, semnată de principalii decidenţi politici, care pot face ceva în îndreptatea aspectelor negative semnalate în raport. De aceea mai sugerez o dată să se renunţe la jocul o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi o să semnăm toţi. N-ar stârni decât zâmbete. Trebuie o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici ai majorităţii parlamentare: premier, preşedintele senatului, preşedintele camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din MCV şi să transmită poziţia cu privire la cele semnalate. Eu pot să scriu o scrisoare singur, dar n-are nicio valoare.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că România nu putea invoca de una singură dreptul de veto în Consiliul European, cu ocazia aprobării bugetului UE pe 2014-2020, dar că preşedintele a scos ţara din “Prietenii Coeziunii”, care ar fi putut ajuta la negocieri. Premierul a criticat şi vineri bugetul obţinut de Traian Băsescu, declarând că “legenda cu marele negociator a murit”.
Preşedintele a anunţat vineri, în urma întrunirii Consiliului European, că România va beneficia în perioada 2014-2020 de un buget din partea UE de 39,8 miliarde de euro, cu 18% mai mare faţă de perioada 2007-2013. Potrivit preşedintelui, fondurile europene vor putea fi cheltuite până în anul 2023.
Traian Băsescu a mai spus că că “a fost greu”, dar i-a plăcut, considerând că şi-a făcut datoria, împreună cu toată echipa care l-a însoţit.
“Eu mulţumesc nu numai echipei care m-a însoţit, ci şi partenerilor din Consiliul European. Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o”, a spus preşedintele.
Imediat după anunţul lui Traian Băsescu de vineri seara, de la Bruxelles, premierul Victor Ponta a comentat că alocarea bugetului de 39 de miliarde de euro pentru România din partea Bruxelles-ului este un mare eşec. Potrivit premierului, rezultatul discuţiilor din cadrul Consiliului European aduc şi “moartea legendei” de “mare negociator” a lui Traian Băsescu.
“Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a reduc prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Când s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total”, a declarat Victor Ponta.
Liderii UE au ajuns la un consens pe buget vineri seara, după zeci de ore de negocieri intense: 960 miliarde de euro, prima scădere bugetară din istorie.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …