Thursday , February 2 2023

Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România

basescu

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:
Vom comunica NATO aprobarea prezenţei aeronavelor NATO pe aeroporturile din România. România va permite accesul a 200 de militari NATO.
Am observat că foarte mulţi analişti militari sau nemilitari au făcut tot soiul de predicţii asupra a ceea ce se va întâmpla cu România la summitul NATO. Toate statele ţin cont de două documente fundamentale: unul e legat de CFE, este vorba de armamentele convenţionale în Europa. Trebuie să ţinem cont dacă mai vrem sau nu să avem un parteneriat NATO-Federaţia Rusă.
Obiectivele noastre sunt generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Rusiei. A ajuns la limite care firzează iraţionalul. Atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu mai putem vorbi de raţional.
România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei. Asta înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alertă. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea flancului estic, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective.
Am dori ca acest summit să clarifice abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război hibrid.
Fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, dar când asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, atunci intervenţia NATO este obligatorie. Un stat mai mic nu poate faţă şi unui război intern, şi unei presiuni.
Aşteptăm ca acest summit NATO să consemneze progresele.
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …