Thursday , April 25 2024

Basescu apara ANI si respinge legea care protejeaza alesii locali de incompatibilitate

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, reexaminarea legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate, act normativ venit la Cotroceni pentru promulgare.
Este vorba despre actul normativ pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa, seful statului considerand ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu-si mai poate face treaba ca efect al implementarii noilor reglementari.
Documentul citat precizeaza ca Traian Basescu a semnat, luni, cererea de examinare a legii care ii protejeaza pe primari si alti membri ai administratiei locale, pe care i-a trimis-o presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
Printre motivele pentru care seful statului a cerut revizuirea actului normativ se numara faptul ca acesta nu considera “oportuna” adoptarea legii, “deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv”.
“Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor”, se mai mentioneaza in comunicatul Presedintiei.
Mai exact, ca efect al noului text de lege, ANI “nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii”.
Astfel, presedintele considera ca “o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii”.
Astfel, presedintele este de parere ca, pentru combaterea coruptiei si asigurarea transparentei si a integritatii in sectorul public, se impune mentinerea incompatibilitatii intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al localitatilor in adunarile generale ale societatilor ce au ca obiect de activitate serviciile utilitare.
Acest lucru este necesar pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale, se explica in documentul Administartiei Prezidentiale.
“Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese.
Pe de alta parte, consideram necesar sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritatii in sectorul public (…). Luand in considerare competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale”, se incheie documentul citat.
Ce prevede actul normativ
Camera Deputatilor a votat, la sfarsitul lunii trecute, legea care prevede ca alesii locali nu mai sunt incompatibili daca fac parte din Consiliile de Administratie ale regiilor autonome, in ciuda faptului ca proiectul fusese respins de Senat, iar Agentiei Nationale de Integritate nu i s-a cerut un punct de vedere. Proiectul de lege a fost respins in forma initiala de Senat, dar Camera Deputatilor a fost for decizional in acest caz.
Noua lege prevede ca “primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ – teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga”, iar “consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor”. (ziare.com)

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …