Băsescu: Ambasadorii au informat asupra nevoii de mărire a numărului de secții de votare în diaspora

reportersite
19/11/14 ora:8:46pm

basescuPreședintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferință de presă susținută, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, că cetățenii români trebuie “să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare” în diaspora, “inclusiv, ambasadorul de la Berlin” și că “dacă este ceva de reproșat, nu trebuie reproșat ambasadorilor noștri din țările în care au existat probleme”.

”Cu toţii am văzut împiedicarea exercitării dreptului la vot în străinătate, în Londra, Paris, în Italia, la Torino, şi în Spania. De la momentul închiderii voturilor am cerut informaţii de la toţi ambasadorii. Am primit în copie toate solicitările pe care le-au făcut premergător campaniei electorale, în timpul acesteia şi între turul I şi II. Toţi ambasadorii au solicitat prin ministerul de Externe mărirea numărului de secţii de votare. Românii trebuie să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin, au făcut solicitări între turul unu și turul doi. Dacă este ceva de reproșat, nu e de reproșat ambasadorilor noștri din țarile în care au existat probleme”, a afirmat Traian Băsescu.

Declarația lui Traian Băsescu vine după ce președintele ales al României, Klaus Iohannis, declara, în urmă cu două zile, că cei responsabili pentru gestionarea defectuoasă a modului în care a decurs votarea, la secţiile din străinătate, trebuie să plătească cu funcţia.

„Cineva trebuie să plătească cu funcţia. Rog preşedintele în funcţie să analizeze această situaţie şi să recheme pe post pe cei care nu au gestionat corespunzător situaţia. Este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.