Monday , September 26 2022

Băsescu ACUZĂ presiunile partidelor în numirea procurorilor-şefi. "Este o eroare extraordinară"

basescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că partidele politice care s-au amestecat în procesul de desemnare a procurorilor fac o “greşeală extraordinară”. Şeful statului a precizat că a stabilit, împreună cu premierul Ponta, ca nominalizările pentru şefia DNA şi funcţia de procuror general să fie făcute “fără nicio abatere de la lege”, adică ministrul propune, CSM avizează, preşedintele numeşte.
“Este o eroare extraordinară pe care o fac partidele politice amestecându-se, încercând să facă presiuni, încercând să dea soluţii pentru desemnarea procurorilor. Vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces decât instituţional, fiecare în zona lui de responsabilitate”, a acuzat Băsescu.
El a subliniat că va continua să protejeze justiţia, parchetele şi instanţele, de orice ingerinţă politică, în măsura în care va afla despre astfel de cazuri.
De asemenea, Băsescu a evidenţiat că legea privind desemnarea conducerii Parchetelor subliniază că în procedură au răspundere numai ministrul Justiţiei, preşedintele României şi CSM, care avizează consultativ.
“Împreună cu prim-ministrul am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere. Este responsabilitatea premierului pe cine propune, nu a societăţii civile, partidelor, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările. “Singurele restricţii sunt vechime 10 ani ca procuror sau judecător şi perioada mandatului: trei ani. Nu spune că la DNA se numesc numai procurori de la DNA. Procurorul e procuror şi aplică legea indiferent unde face serviciul. Esenţial în relaţia mea cu prim-ministrul a fost să respectăm legea”, a spus şeful statului.
Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, i-a nominalizat miercuri pe Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu pentru funcţia de şef al DNA, respectiv procuror general al României. Liberalii au ripostat şi au renunţat la Ministerul Justiţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, joi, că propunerile pe care le-a făcut până acum premierul pentru posturile din justiţie nu-i dau “niciun motiv” să creadă că vor fi schimbări în “trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie”.

Vezi si

VIDEO, FOTO. Ciucă și Ciolacu, descălțați la o întâlnire oficială în Japonia

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat astăzi, în Japonia, …