Saturday , December 3 2022

Barroso: Rata de absorbţie a fondurilor UE în România e "dureros de scăzută"

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, joi, că Executivul de la Bruxelles e pregătit ca “la cererea României, să ofere o creștere de 10 procente a fondurilor structurale”. “Actuala rată de absorbție a fondurilor europene este dureros de scăzută”, a spus Barroso.
Această creștere s-ar face “atât timp cât aceste fonduri ar fi folosite pentru creșterea numărului de locuri de muncă și pentru dezvoltare”, a precizat Barroso, după o întrevedere cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Președintele CE a subliniat că o creștere a ratei de absorbție a fondurilor disponibile “ar contribui la o creștere a PIB-ului României cu 1% pe an. Actuala rată de absorbție a fondurilor europene este dureros de scăzută”.
Jose Manuel Barroso a mai precizat că premierul român, “care are o agendă dificilă”, a promis “că-și va concentra eforturile în această direcție”.
În exerciţiul financiar european 2007-2013, România are alocate fonduri structurale în valoare de 19,4 miliarde de euro. La 29 februarie, rata de absorbție externă a fondurilor structurale și de coeziune era de 6,3% – 1.210,65 milioane de euro, o creștere infimă față de luna precedentă când nivelul a fost de 5,5% – 1.066,48 milioane de euro.
Pentru 2012, Guvernul și-a propus o rată de absorbție de cel puțin 20%, adică șase miliarde de euro.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …