Monday , November 28 2022

Barroso cere Guvernului să trimită FARA INTARZIERE listele electorale la CCR

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, exprimă “preocuparea” în legătură cu recentele evoluţii politice din România, cerând Guvernului să trimită rapid Curţii Constituţionale listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, declarându-se îngrijorat de presupusele “presiuni” asupra Curţii. “Este acum crucial ca guvernul român să răspundă fără întârziere cerinţelor Curţii Constituţionale”, spune Barroso.
“Ţin să exprim preocuparea Comisiei Europene faţă de acuzaţiile de presiuni şi intimidare la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale, care au fost aduse în atenţia noastră”, a afirmat Barroso, într-o scrisoare adresată şefului guvernului român.
“Sper ca dvs şi guvernul dvs vor lua, în interesul României şi al cetăţenilor săi, deciziile necesare pentru a pune în practică angajamentele pe care vi le-aţi asumat”, a adaugat el.
La inceputul saptamanii, Comisia de la Venetia, organ consultativ al Consiliului Europei, si Comisia Europeana cerusera autoritatilor romane si partidelor politice in ansamblul lor sa se abtina de la toate presiunile asupra Curtii Constitutionale.
In scrisoarea adresata lui Ponta, Barroso s-a declarat “profund preocupat” de scandalul legat de listele electorale ale referendumului.
“Este acum crucial ca guvernul roman sa raspunda fara intarziere cerintelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste transmiterea listelor electorale astfel incat Curtea sa poata lua o decizie definitiva asupra referendumului cat mai curant posibil”, afirma Barroso.
“In acest context, este de o importanta cruciala sa lasam Curtii insasi grija de a-si clarifica pozitia, daca ea va considera acest lucru necesar, iar toate celelalte parti ar trebui sa se abtina sa faca propriile lor interpretari”, a adaugat seful executivului european.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …