Monday , May 20 2024

Bărbatul implicat în incidentul de la Neptun spune că Băsescu l-a lovit şi că ar putea face plângere

Dan Chitic (foto Antena3)
Bărbatul despre care Administraţia Prezidenţială afirmă că i-a adresat injurii şefului statului în noaptea de vineri spre sâmbătă la Neptun afirmă că a fost lovit de preşedinte, care i-ar fi dat “un dos de palmă”, şi nu exclude varianta de a depune o plângere împotriva lui Băsescu.
Avocatul Dan Chitic a povestit pentru MEDIAFAX cum, în noaptea de vineri spre sâmbătă, puţin după ora 12.00, a ieşit împreună cu soţia din Vila Scriitorilor din Neptun pentru o scurtă plimbare, fără a avea, el sau soţia, telefonul mobil sau vreun aparat de fotografiat cu ei.
Ajunşi în faţa restaurantului Cireşica, avocatul ar fi fost atenţionat de soţia sa că de pe scările localului coboară preşedintele Băsescu.
“Soţia a rămas pe loc, iar eu am făcut câţiva paşi în direcţia preşedintelui. Acesta s-a îndreptat, alături de soţia sa, spre o Dacia Logan de culoare albă, i-a deschis uşa soţiei, a ocolit maşina prin spate şi a dat să se urce la volan. În acel moment i-am strigat: «Să-ţi fie ruşine!», exact aşa, fără a folosi pluralul de politeţe”, a povestit avocatul Chitic.
Acesta susţine că preşedintele a reacţionat şi l-a întrebat: “De ce să-mi fie ruşine, dobitocule?”. Avocatul i-ar fi răspuns: “Pentru ce ai făcut din ţara asta!”.
“Iritat de invectivul adresat, i-am replicat: «Sunt un dobitoc că te-am votat prima oară!», iar preşedintele, care aproape urcase în maşină, a coborât şi a venit spre mine spunând: «Eşti un dobitoc că nu m-ai mai votat şi a doua oară!». Când a ajuns în faţa mea am crezut că vrea să-mi spună ceva, însă m-a lovit, mi-a dat un dos de palmă şi s-a întors către maşină”, a declarat avocatul Chitic agenţiei MEDIAFAX.
Acesta a povestit că imediat după ce a fost lovit a fost prins de mâini de doi dintre angajaţii SPP care-l însoţeau pe şeful statului. “Am apucat totuşi să-l întreb de ce m-a lovit şi i-am spus, textual: «De ce dai, bă nenorocitule, că eşti plătit dn banii noştri?»”.
“Am fost imobilizat, cu mâna-n gât, de cei doi SPP-işti”, a mai spus avocatul, precizând că, după plecarea şefului statului, a avut o discuţie cu aceştia, întrebându-i de ce-l mai apără din moment ce le-au fost reduse cu un sfert salariile, aceştia replicându-i că “e păcat” să existe asemenea incidente şi că “e vacanţă”.
Avocatul mai susţine că preşedintele “vorbea împleticit, gâjâit şi mirosea a băutură”.
Chitic afirmă că mai multe persoane au văzut incidentul, însă toate se tem să recunoască întâmplarea. “Unul dintre cei care au văzut foarte bine cele întâmplate a fost patronul restaurantului «Cireşica». A rămas apoi lângă mine, împreună cu SPP-iştii, şi chiar m-a întrebat de unde sunt, din Constanţa sau de unde sunt”, a mai spus acesta.
Avocatul a mai spus că o altă persoană care a fost martoră la incident i-a transmis să nu se bazeze pe eventuala depoziţie a sa.
“Un alt martor, cu care am vorbit la câteva minute de la incident, mi-a spus: «Să nu te bazezi pe mine, eu sunt mic şi vreau linişte»”, a mai spus avocatul Chitic.
Acesta susţine că singurul martor dispus să confirme întreaga scenă este soţia sa. O altă dovadă a faptului că incidentul a existat o constituie faptul că, după plecarea şefului statului, cei de la SPP “au rămas în Vila Scriitorilor, au intrat prin restaurant, au aprins luminile” şi “s-au interesat” de identitatea celor cazaţi acolo.
Avocatul nu a luat vreo decizie nici în privinţa depunerii unei eventuale plângeri pe numele şefului statului. “Sunt încă în termen, nu vă pot spune dacă voi depune sau nu vreo plângere”, a mai spus Chitic.
El a ţinut să sublinieze că nu are nimic de câştigat din acest incident, “ba din contră, de pierdut”. El susţine că relatarea despre incident a ajuns în presă după ce, la întoarcere, a povestit cele întâmplate celor cu care se afla la masa din Vila Scriitorilor, unii dintre ei jurnalişti.
“Mă tem, domnule, pentru că nu este o întâmplare oarecare. Nu ştiu dacă voi depune plângere. Gândiţi-vă care este pedeapsa pentru loviri şi alte violenţe: închisoare de la o lună la trei luni sau amendă. De ce să depun plângere, să fie ignorată timp de patru ani şi patru luni de cei care ar trebui s-o rezolve? Să consumăm hârtie degeaba?”, s-a întrebat avocatul, precizând totuşi că nu a luat o decizie fermă în acest sens.
Incidentul a fost relatat, luni, de site-ul cotidianul.ro. La câteva ore, Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii un comunicat de presă în care susţine că vineri seară, la Neptun, “o persoană cu manifestări agresive a adresat injurii preşedintelui României, fără a exista însă un contact fizic între aceasta şi şeful statului”, punct de vedere susţinut şi de SPP.
Administraţia Prezidenţială precizează, în comunicat, că “regretă lejeritatea cu care site-ul cotidianul.ro lansează minciuni şi dezinformări despre preşedintele României, Traian Băsescu”.
“Pentru corecta informare a opiniei publice, Administraţia Prezidenţială precizează că nu a existat niciun incident de tipul celui descris în articolul respectiv. Dimpotrivă, realitatea este cu totul alta. În cursul serii de vineri, 20 august a.c., în staţiunea Neptun, o persoană cu manifestări agresive a adresat injurii preşedintelui României, fără a exista însă un contact fizic între aceasta şi şeful statului”, se mai arată în comunicat.
Administraţia Prezidenţială îşi exprimă regretul că “site-ul respectiv continuă politica editorială neprofesionistă şi răuvoitoare, de lansare de neadevăruri despre preşedintele României”.
La rândul său, SPP a făcut precizări în legătură cu incidentul de vineri seară, susţinând că ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază nu au cunoştinţă de existenţa vreunui incident similar celui relatat de site-ul cotidianul.ro.
“Precizăm că, în seara zilei de 20 august a.c., ofiţerii SPP nu au permis accesul în imediata apropiere a preşedintelui României unei persoane agitate care a adresat injurii demnitarului”, se mai arată într-un comunicat al SPP.

Vezi si

Temperaturi de vară și ploi însemnate cantitativ. Prognoza meteo pe regiuni, până pe 2 iunie

Prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că regimul termic estimat de …