Wednesday , May 22 2024

Banii acordați românilor care au chiriași ucraineni vor fi reduși drastic

Statul ar urma să acorde doar 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie de ucraineni care locuiește în chirie. În prezent, ajutorul este de 70 de lei/pe zi pentru un singur refugiat.

În plus, ucrainenii care decid să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă beneficiază, pe lângă suma de 2.000 de lei pe lună, și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, scrie antena3.ro.

Suma forfetară de 2.000 de lei pe lună va fi virată direct din bugetul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență. Persoanele care găzduiesc refugiați depun o cerere la primăria de care aparțin. Primăria trimite la sfârșitul fiecărei luni situația către ISU, după care ISU are 10 zile la dispoziție să trimită banii primăriilor.

De la începutul razboiului din Ucraina și până la finalul anului trecut, România a cheltuit aproape 400 de milioane lei, din care jumătate prin programul 50/20 (50 lei pentru cazare si 20 lei pentru masă, zilnic, pentru un refugiat).

Unii români au încercat să profite în mod cinic de drama refugiaților, falsificând acte pentru a încasa bani nemeritați din partea statului.

 

Vezi si

Primul scaner cu raze X  pentru combaterea contrabandei a fost instalat la o vamă din Galați. Până la finalul anului ar urma să fie montat unul și la Siret

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, marți, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul …