Sunday , May 26 2024

Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

guvern

Bugetarii care au castigat in instanta plata unor drepturi salariale ar putea primi banii mai repede, potrivit unul proiect discutat, marti, in sedinta de Guvern.
Masura se afla in prima lectura pe masa Executivului, ceea ce inseamna ca nu va fi adoptata in aceasta saptamana.
“Proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare referitoare la plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar (prima lectura) “, se arata intr-un comunicat ce contine actele normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei.
Astfel, bugetarii care si-au obtinut drepturile salariale in instanta ar putea primi in decembrie platile programate initial pentru 2015 si 2016.
Realitatea TV informeaza ca de aceasta masura vor beneficia 30.000 de persoane, iar sumele alocate ajung la 5,6 miliarde de lei, bani alocati pentru investitii, care nu au fost cheltuiti.
Executivul a stabilit, la finalul anului 2012, ca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari sa fie achitate esalonat, pe mai multi ani.
Masura vine si in ajutorul Guvernului
Aceasta masura ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor, mai ales ca in primele zece luni s-a inregistrat excedent bugetar, dupa cum a explicat recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Ideea a fost reiterata de premierul Victor Ponta, luni, la Romania TV. El a spus ca exista doua beneficii importante ale devansarii platilor pentru bugetari. “Primul este ca viitorul guvern si bugetul de stat pe anii 2015-2016 nu vor mai avea de platit 7,5 miliarde de lei”, a spus premierul.
In al doilea rand, va fi stimulat consumul intern. “Beneficiarii acestei masuri au multe nevoi. Nu sunt dintre aceia care-si tin banii in banci straine. Sunt bani pe care-i vor cheltui fiind si luna decembrie. In plus, 30-40% din acesti bani se vor intoarce la noi sub forma de TVA si alte impozite”, a precizat Ponta.
Prim-ministrul i-a solicitat ministrului Bugetului, Darius Valcov, pe 4 noiembrie, sa analizeze posibilitatea ca Guvernul sa devanseze aceste plati.
Ponta crede ca Executivul isi permite sa faca aceste plati in contextul in care datele economico-financiare pe primele 10 luni sunt bune, in conditiile in care Romania a inregistrat un excedent bugetar.
“Ma bucur foarte tare ca avem somaj sub 7%, ca se mentine cresterea la exporturi si la productia industriala. Este prima dat in istoria recenta a Romaniei cand cheltuim atatia bani cat avem, cu incasari de 176 de miliarde si cheltuieli de 175,6 miliarde”, a spus Ponta.

Vezi si

Trei ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră români după ce au trecut ilegal granița furând de la un polițist de frontieră ucrainean un pistol cu bile

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au depistat trei cetăţeni ucraineni …