Friday , March 29 2024

Avocata lui Cioacă: Există date Interpol care arată că Elodia a părăsit ţara în septembrie 2007

Avocata fostului poliţist Cristian Cioacă a cerut, joi, la Curtea de Apel Braşov, care judecă recursul în dosarul de infracţiuni informatice, conexarea acestui dosar cu cel de omor, susţinând că are date de la Interpol care ar arăta că Elodia Ghienscu ar fi părăsit ţara în septembrie 2007.
Avocata Maria Vasii a cerut instanţei conexarea dosarului de infracţiuni informatice cu cel de omor susţinând că hotărârea de declarare a decesului nu ar fi avut relevanţă pentru soluţionarea cauzei.
“Au existat suspiciuni că noi ne ascundem după afirmaţia că Elodia ar fi moartă. Noi nu contestăm nicio împrejurare dată de lucrările dosarului şi cerem să fie aduse la lumină. Astăzi (joi n.r.), în sala de judecată am depus dovezi judiciare din dosarul de omor, pe care sunt pregătită să vi le arătăm”, le-a spus Vasii jurnaliştilor la ieşirea din sala de judecată.
Ea a precizat că există dovezi judiciare care arată că expertiza făcută asupra laptopului Elodiei confirmă că avocata ar fi lucrat pe laptoptul respectiv după data de 30-31 august 2007 şi că ar fi redactat o cerere de amânare într-o cauză pe care o avea pe rol în instanţă în 6 septembrie, cerere care poartă semnătura Elodiei.
“Asistenta Elodiei spune că nu a lucrat pe laptop în acea perioadă. Aceasta afirmă totuşi că acea cerere a depus-o dânsa, ca o cerere de amânare într-o cauză care avea termen în 6 septembrie. Dar, interesant este că această cerere înregistrată la Registratura Judecătoriei Braşov la 6 septembrie are semnătura Elodiei. Or din acest context, dacă ea a fost redactată după data de 29 august, ce caută clientul meu în arest?”, a spus avocata.
Ea a mai spus că la dosarul de omor există dovezi că Elodia Ghinescu ar fi părăsit ţara în septembrie 2007.
“În altă ordine de idei, pot să vă arăt dovezile judiciare de la dosar, care arată fişa urmăritului prin Interpol, cu dovada că figurează ieşită din ţară şi că se deţin date că este ieşită din ţară. Eu nu cunosc adevărul, nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar noi lucrăm cu acte, cu proceduri judiciare. Potrivit acestor proceduri, noi nu dorim să ne ascudem după declararea decesului prin hotărâre judecătorească, dorim ca acest dosar să fie unit cu dosarul de omor pentru că atunci se va vedea dacă clientul meu avea vreun interes legitim să acceseze acest laptop. În ziua în care a venit cu Breazu să caute informaţii despăre soţia sa, a venit pentru că avea intersul legitim să o caute. De aceea noi spunem că o judecată corectă nu se face în două dosare separate, ci cu privire la întreaga stare de fapt”, a mai spus avocata.
Ea a arătat jurnaliştilor documentele respective, pe care le-a obţinut din dosarul de omor aflat în arhiva Tribunalului Argeş.
Maria Vasii a mai spus că luni, 7 martie, când va avea loc primul termen în dosarul de omor la Tribunalul Argeş, va prezenta instanţei aceste înscrisuri, precum şi alte “dovezi covârşitoare”.
“Noi nu afirmăm că adevărul nostru este absolut, dar am dreptul să susţin nevinovăţia clientului meu pentru că cred puternic în ea, iar aceste documente le confirmă“, a mai spus avocata.
Joi dimineaţă, Cristian Cioacă a fost adus încătuşat de la Penitenciarul Codlea la Curtea de Apel Braşov. Când a intrat în sala de judecată, avocata acestuia, Maria Vasii, a mers la Cioacă în boxa acuzaţilor şi l-a sărutat pe obraji. Întrebată de jurnalişti dacă are o altă relaţie cu Cioacă decât cea strict profesională, ţinând cont că l-a sărutat pe obraji în boxa acuzaţilor, Vasii a spus că a fost vorba despre “un salut obişnuit”.
Instanţa a rămas în pronunţare în acest caz pentru data de 14 martie.
După termenul de la Curtea de Apel, Cioacă a fost transportat la Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, unde s-a judecat un nou termen în dosarul de curatelă privind succesiunea bunurilor Elodiei. Aici, Cioacă a beneficiat de un regim preferenţial, fiind introdus pe uşa magistraţilor, şi nu pe cea folosită pentru inculpaţi. De asemenea, gardienii şi jandarmii au format un cordon pe holul instituţiei pentru a-i facilita accesul lui Cioacă în sala de judecată, atât jurnaliştii, cât şi avocaţii fiind împiedicaţi să treacă.
“La Braşov, sunt indignată că în toate dosarele pe care le-am avut aici întotdeauna Cioacă a avut un regim privilegiat. O să fac o adersă către Jandamerie şi către Penitenciarul Codlea pentru că ar trebui să fie privit şi să i se respecte drepturile la fel ca oricărui alt inculpat şi arestat. Ori nu, el are un alt regim”, a spus avocata familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu.
Avocata Radu a spus că procesul de joi de la Curtea de Apel a fost un spectacol de teatru de la început şi până la final.
Ea a mai afirmat că avocata Vasii nu este încă hotărâtă ce să susţină – “dacă Elodia este vie sau dacă este moartă”, în condiţiile în care “la un termn spune că este vie, la altul că este moartă”.
În legătură cu documentul pe care ar exista semnătura Elodiei din septembrie 2007, avocata Radu a spus că este o minciunşi şi că nu va cere expertiză grafologică. Ea a mai spus că Cioacă ar fi cerut medicului de familie al Elodiei să îi emită acesteia un certificat medical pentru a-i motiva absenţele din instanţă, certificat de care avea nevoie pentru a întocmi solicitarea de amânare a unor termen în procesele Elodiei.
“Avem declaraţii la dosar în acest sens, a fost audiat şi medicul de familie care a eliberat acel certificat, şi Emilia, asistenta Elodiei, care i-a spus lui Cioacă ce să facă pentru a-i motiva absenţele Elodiei din instanţă în septembrie 2007. Cioacă i-a spus asistentei să vorbească cu medicul de familie să-i elibereze un certificat medical. Deci, cu bună ştiinţă, Cioacă a fost cel care a iniţiat acest demers. Nu voi cere o expertiză grafologică pentru că toate probele
din dosar denotă că Elodia este moartă”, a spus Radu.
De asemenea, în ceea ce priveşte documentul care ar demonstra că Elodia Ghinescu a plecat din ţară în septembrie, avoata familie Ghinescu spune că nu este real.
“Sunt lucruri nereale. V-a arătat doar o fişă. Din acea fişă nu reiese că în 12 septembrie Elodia ar fi ieşit din ţară. Dacă ar fi avut probe şi dacă la dosarul de omor ar fi fost probe că Elodia ar fi părăsit ţara şi că este în viaţă, Cioacă astăzi era liber. Dacă avea aceste probe, trebuia să le depună la dosar în faza de urmărire penală”, a mai spus avocata.
Cristian Cioacă a fost achitat, în aprilie 2012, în dosarul privind violarea corespondenţei prin e-mail a fostei sale soţii, avocata Elodia Ghinescu, conform unei decizii a Judecătoriei Braşov, care a rejudecat dosarul. Decizia a fost atacată cu recurs de avocata familiei Ghinescu, la Curtea de Apel Braşov.
Dosarul de violare a corespondenţei electronice a Elodiei Ghinescu a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria Braşov, în aprilie 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iniţial, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Cioacă, în 27 septembrie 2010, la trei ani de închisoare cu suspendare. Hackerul Adrian Niţu, judecat în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în februarie 2009, alături de hacker-ul Adrian Niţu, pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transferul neautorizat de date informatice.
Cea de-a treia persoană cercetată în acest dosar a fost fostul coleg al lui Cioacă, Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov. Acesta însă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doar o sancţiune administrativă. Cioacă a refuzat să dea orice declaraţie cu privire la acest caz în faţa procurorilor. În schimb, el a recunoscut în faţa presei că a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soţi în contul de Yahoo Messenger al fostei sale soţii.
În acest dosar, pe numele lui Cristian Cioacă a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, conform unei decizii din 24 ianuarie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă el a stat doar câteva zile în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, întrucât a fost eliberat sub control judiciar.
În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dosarul urmând să fie judecat de magistraţii Tribunalului Argeş.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.
În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de vară de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Vezi si

20.000 de angajați ai MAI, pregătiți să intervină în perioada Paștelui Catolic

20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai altor structuri ale …