Thursday , November 30 2023

Avion rusesc doborat de Turcia: NATO anunta ca e solidara cu Ankara

stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat, marti seara, solidaritatea Aliantei cu Turcia, dupa ce aceasta tara a doborat un avion al Rusiei care a patruns in spatiul sau aerian si nu a raspuns somatiilor de a se intoarce dincolo de granita.
Intr-o conferinta de presa tinuta dupa intalnirea de urgenta solicitata de Ankara, Stoltenberg a afirmat ca “inamicul trebuie sa fie Statul Islamic, trebuie sa ne axam pe infrangerea acestei organizatii”.
Secretarul general NATO a facut apel la calm de ambele parti si a solicitat Ankarai si Moscovei sa se angajeze intr-un dialog pentru a evita asemenea incidente pe viitor. “Cerem sa se revina la calm, este o situatie foarte dificila, toti incercam sa contribuim la de-escaladarea situatiei si de aceea incurajam contacte in viitor intre Ankara si Moscova. Trebuie sa continuam sa lucram pentru intarirea mecanismelor de evitare” a incidentelor viitoare similare.
Stoltenberg a spus ca si-a exprimat si el, in trecut, ingrijorarea cu privire la actiunile militare ale Rusiei din apropierea granitei Turciei si a afirmat ca, pe baza informatiilor Aliatilor, varianta prezentata de Turcia este cea corecta – in conditiile in care Rusia sustine ca avionul sau nu se afla in spatiul aerian turc, ci dincolo de granita, in Siria.
Un avion rusesc de razboi a fost doborat, marti dimineata, de catre fortele turce, la granita dintre Siria si Turcia.
Ankara sustine ca aeronava de lupta a violat spatiul aerian al Turciei si ca pilotii au fost somati de mai multe ori inainte de a fi doborat avionul. Pe de alta parte, oficialii rusi spun ca aeronava de tip SU-24 nu a incalcat spatiul aerian al Turciei, aflandu-se pe cerul Siriei.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a raspuns incidentului cu un discurs dur, care ameninta Turcia cu repercusiuni, in vreme ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat o vizita pe care o avea in program pentru miercuri.
Din primele informatii, se pare ca cei doi piloti ai aeronavei s-au catapultat. Exista rapoarte contradictorii cu privire la soarta lor – fie unul, fie ambii au fost ucisi de turkmenii din Siria. Spre seara, turcii au anuntat ca au informatii ca pilotii sunt in viata si incearca sa le obtina eliberarea.

Vezi si

Un polițist botoșănean s-a sinucis pe mormântul fetiței sale, Andreea, chiar în ziua de Sf. Andrei

Un poliţist a fost găsit mort, joi, 30 noiembrie, în cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani. …