Sunday , January 29 2023

Avion prăbuşit în Ucraina: Cutiile negre au fost predate oficialilor malaezieni. Trenul care transportă cadavrele victimelor a ajuns la Harkov

tren

Separatiştii proruşi au predat oficialilor malaezieni sosiţi la Doneţk cutiile negre ale avionului prăbuşit joia trecută. De asemenea, ei au anunţat că, pe o rază de zece kilometri în jurul locului unde s-a prăbușit aeroanva vor înceta focul pentru ca experţii internaţionali să-și poată continua ancheta. Trenul care transportă cadavrele victimelor a ajuns astăzi la Harkov, după ce ieri a fost blocat de rebeli. Rămăşiţele umane vor fi trimise apoi în Olanda pentru identificare.
Trenul cu trupurile victimelor tragediei aviatice din Ucraina a ajuns în oraşul Harkov, după mai bine de 15 ore, adică de trei ori mai mult faţă de o călătorie normală pe acest traseu.
Oraşul este sub controlul autorităţilor de la Kiev şi de aici, trupurile vor fi duse cu un avion militar în Olanda, pentru identificare.
Este un nou pas important în ancheta privind doborârea avionului malaezian cu 298 de oameni la bord, după ce aseară separatiştii au predat cutiile negre unor oficiali malaezieni.
„Iată cutiile negre. Le cer reprezentanţilor Republicii Populare Doneţk şi Malaeziei să semneze protocolul”, a spus, în fața camerelor de luat vederi, Aleksandr Borodai, liderul separatiștilor din Donețk.
El a mai anunţat o măsură solicitată de comunitatea internaţională încă din momentul prăbuşirii avionului: facilitarea accesului în zonă prin încetarea focului pe un perimetru de zece kilometri în jurul locului tragediei.
„Transmit sincera noastră apreciere Excelenţei Sale domnul Borodai pentru că a luat în considerare cererea noastră şI a predat cutiile negre ale aeronavei Malaeziei. Acestea sunt proprietatea a Malaeziei”, a declarat Mohamed Sakri, unul dintre oficialii delegației malaeziene.
Între timp, olandezii îşi plâng morţii. O slujbă comemorativă a avut loc la Uttrecht, la care au participat regele Willem Alexander şi regina Maxima, dar şi premierul acestei ţări.
În mai multe oraşe au avut loc marşuri în memoria victimelor tragediei.
„Mă aflu aici din compasiune faţă de familiile victimelor tragediei aviatice. Mulţi oameni au murit iar acesta este un omagiu adus acelora care nu mai sunt printre noi”, a declarat un participant.
În cazul altora, pierderea celor dragi a stârnit o furie nemărginită. Este şi cazul unui olandez care i-a trimis o scrisoare dură preşedintelui rus, pe care-l consideră vinovat de prăbuşirea aeronavei.
Trupurile neînsufleţite ale victimelor vor ajunge în cursul zilei în Olanda.
Ancheta în cazul prăbușirii avionului urmează să fie condusă de o echipă de specialişti din Olanda, statul care a suferit cea mai mare pierdere – 192 de cetăţeni ai acestei ţări au murit după ce aeronava malaezienă a fost doborâtă.

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …