Friday , August 12 2022

Avertizari MAE pentru romanii care calatoresc in Germania si Croatia. E cod rosu de canicula

dubrovnik

MAE a emis doua avertizari de calatorie pentru romanii care vor sa plece in Germania si Croatia, in ambele tari fiind instituit cod rosu de canicula.
Traficul rutier este aglomerat pe autostrazile din Zagreb care fac legatura cu litoralul din cauza varfului sezonului estival, in august.
“Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa tranziteze sau sa calatoreasca in Republica Croatia ca, din cauza varfului de sezon estival, in luna august, circulatia rutiera pe principalele autostrazi A1 Zagreb-Split-Dubrovnik si A6 Zagreb-Rijeka, care leaga partea continentala de litoralul Marii Adriatice, precum si pe A3 Bregana-Lipovac, care este ruta predilecta de tranzit intre Slovenia si Serbia), este foarte intens, adesea inregistrandu-se blocaje si coloane de autovehicule care se pot intinde, in special in zilele de week-end, pe zeci de kilometri”, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.
Potrivit sursei citate, “prognozele meteorologice pentru perioada 6-10 august 2018 indica o crestere semnificativa a temperaturilor, fapt ce a condus la emiterea unui cod rosu de canicula pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik.
De asemenea, a fost emisa atentionare meteorologica cod galben pentru regiunea Zagreb. Se recomanda cetatenilor romani sa evite expunerea directa la soare si sa se hidrateze
corespunzator”.
MAE mai reaminteste romanilor care vor sa calatoreasca sau sa tranziteze Croatia ca “in contextul sezonului estival este posibila prelungirea semnificativa a timpilor de asteptare la frontiere, in special la punctele de trecere Croatia – Slovenia (in special Bregana) si Croatia – Serbia (in special Bajakovo) situate pe autostrada Zagreb-Belgrad”.
In intervalul 7-9 august si Germania se afla sub cod rosu de canicula, temperaturile ajungand si pana la 40 de grade Celsius.
“Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Federala Germania ca, in conformitate cu datele transmise de autoritatile locale, in perioada 7-9 august 2018, prognozele meteorologice indica o crestere semnificativa a temperaturilor, pana la 40 de grade Celsius, izolat fiind posibile ploi puternice si furtuni”, precizeaza MAE, in comunicat.
MAE le recomanda cetatenilor romani sa obtina cat mai multe informatii inainte de a pleca la drum.
“Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze sau sa tranziteze Republica Croatia ca, inainte de a pleca la drum, sa consulte permanent pentru informatii actualizate, paginile de internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate – http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr si a Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr”, precizeaza sursa citata.
MAE reaminteste cetatenilor romani ca, in situatii de urgenta pe teritoriul Croatiei, pot apela numarul european unic de urgenta 112.
De asemenea, ministerul ofera si detalii unde romanii pot cere asistenta, in cazul in care se confrunta cu probleme.
“Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii Romaniei in Republica Croatia: +38598414341. Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://Zagreb.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta” (disponibila gratuit in “App Store” si “Google Play”), care ofera informatii si sfaturi de calatorie”, conchide MAE.
Pentru persoanele care intentioneaza sa calatoreasca spre Germania sau care doar tranziteaza tara, MAE ofera numere de telefon unde acestea pot suna pentru a cere asistenta, daca se confrunta cu probleme.
“Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Berlin: +493021239555, +493021239514 si +493021239516, Consulatului General al Romaniei la Bonn: +492286838135; +492286838211; +492286838244; +492286838254 si Consulatului General al Romaniei la Munchen: +4989553307; +498998106143, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta”, se arata in comunicatul MAE.
“De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Berlin +4916090884680, oficiului consular al Romaniei la Bonn +491735757585, oficiului consular al Romaniei la Munchen +491602087789 si oficiului consular al Romaniei la Stuttgart +491716813450. Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://berlin.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie”, conchide sursa citata.
ziare.com

Vezi si

Romania ajută Franţa să lupte cu incendiile. Trimitem 77 de pompieri salvatori cu 17 mijloace de intervenție

Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi CNSU, iar la finalul şedinţei s-a decis trimiterea de …