Thursday , July 25 2024

Avertizare din partea MAE pentru românii care călătoresc în Grecia și Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis duminică, 30 iunie, o avertizare de călătorie pentru românii care se pregătesc să călătorească în Turcia, dar și Grecia ca urmare a numeroaselor focare de incendii care s-au declanșat pe teritoriul celor două țări. Numai în Turcia au fost înregistrate 44 de focare, dintre care 30 în zonele rurale şi 14 în zonele forestiere, transmite Agerpres.

În perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale Turciei, existând şi pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetaţie. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să verifice condiţiile meteorologice şi eventualele atenţionări emise anterior deplasării, să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi ale reprezentanţilor unităţilor hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale şi să îşi anunţe prezenţa la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din Republica Turcia.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7940, Consulatului General al României la Izmir: +90 232 4650579 şi Consulatului General al României la Istanbul: +90 212.358.0516, +90 212.358.3537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de urgenţă ale: Ambasadei României la Ankara: +90.532.318.1726, Consulatului General al României la Izmir: +90 530 4150077 şi Consulatului General al României la Istanbul: +90 533.542.0695.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie), https://ankara.mae.ro, https://izmir.mae.ro, https://istanbul.mae.ro.

Totodată, MAE reaminteşte că este în vigoare o atenţionare de călătorie şi pentru Republica Elenă, unde de asemenea există risc extrem de ridicat de producere a incendiilor.

foto: haberler.com

 

Vezi si

 3 drone rusești au intrat noaptea trecută în România

Forțele ucrainene au distrus 25 de drone rusești de atac din cele 38 lansate peste …