Thursday , August 18 2022

Avertizare! Cod ROŞU de avalanşă în România

În ultimele 24 de ore s-a depus un strat consistent de zăapdă pulver în Munţii Făgăraş (60 cm în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi pot exista depozite mai însemnate. În Masivul Bucegi a nins slab (până în 5 cm depuşi).
avalansa

Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări până la tare în zona înaltă (cu viteze maxime la rafală de până la 75 km/h la Vf. Omu şi 50 km/h la Bâlea Lac), unde a viscolit sau spulberat zăpada. Izolat şi trecător s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
Stratul de zăpadă a măsura la ora 08: 150 cm la Bâlea-Lac, 108 cm la Vf.Omu, 34 cm la Sinaia, 28 cm la Predeal, 27 cm la Fundata.
Vremea va fi geroasă. Cerul va fi mai mult noros şi va continua să ningă, în general slab. Datorită consistenţei uşoare a zăpezii, se mai pot depune 10-20 cm de zăpadă proaspătă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale, îndeosebi pe creste, unde va spulbera şi viscoli zăpada. Local se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
Peste 1800 m: temperaturi maxime: -20 la -14 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi maxime: -14 la -9 gr.C
Izoterma 0 grade: la nivelul solului
Izoterma de -10 grade: în jur de 1000 m
Vantul la altitudinea de 2500 m: din sector nord-vestic, cu viteze de 55-70 km/h.
FĂGĂRAŞ
RISC MARE (4) zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (cca 60 cm nou depuşi în platforma staţiei
meteorologice), dar pe văi depozitele formate sunt mai consistente. Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a
adăugat celor circa 20 cm de zăpadă uşoară deja existenţi; sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de
gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă.
În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este MARE.
BUCEGI
Peste 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3) La suprafaţă, este prezent un strat de zăpadă pulver, viscolită şi înghetaţă, care nu prezintă coeziune cu stratul mai vechi şi stabilizat, peste care se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă proaspătă în urma ninsorilor din următorul interval.
Acest strat se va adăuga la stratul instabil de la suprafaţă, amplificând riscul ca acesta să alunece peste cel vechi. Depozitele însemnate prezente pe unii versanţi şi în zonele adăpostite, pot duce la declanşarea spontană a avalanşelor pe pante suficient de înclinate, aceasta fiind amplificată chiar şi în condiţiile unei supraîncărcări slabe.
Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3) Stratul de zăpadă de la suprafaţă s-a tasat uşor. În intervalul următor, acestui strat format din zăpadă pulver, uşoară şi uscată i se vor adăuga cca. 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe văi şi în zonele adăpostite, acumulările existente reprezintă zone de risc. Pe versanţii suficient de înclinaţi, zăpada puţin sau deloc stabilizată poate
aluneca, atât spontan, cât şi la suprasarcini mici, ducând astfel la declanşarea avalanşelor.
3. EVOLUŢIA VREMII PENTRU INTERVALUL 22.01.2016 ora 20 – 23.01.2016 ora 20:
Vremea va fi deosebit de rece, geroasă, mai ales în zona înaltă. Cerul va fi variabil, temporar noros la începutul intervalului în Munţii Bucegi, unde va mai ninge slab. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale, spulberând şi viscolind zăpada, mai ales în zona de creastă.
Local se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
Peste 1800 m: temperaturi minime: -24 la -18 gr.C; temperaturi maxime: -18 la -13 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -18 la -14 gr.C; temperaturi maxime: -13 la -8 gr.C
 

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …