Tuesday , August 16 2022

Avertismentul lui Rogozin: Rusia şi-ar putea revizui relaţiile economice cu Republica Moldova

rogozin

Relaţiile economice dintre Moscova şi Chişinău vor fi revizuite dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru cotidianul Kommersant, relatează Ria Novosti, în pagina electronică.
“Voi insista asupra revizuirii relaţiilor economice cu Republica Moldova dacă va decide semnarea Acordului de Asociere cu UE”, a afirmat Rogozin, care, de asemenea, este şi reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria.
“Sunt convins că semnarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă modificarea statutului de neutralitate al R. Moldova. Aceasta este o regulă cunoscută de toţi membrii NATO: pentru aderarea la UE, o ţară trebuie mai întâi să devină membră UE. Această regulă nu va modificată special pentru R. Moldova”, a afirmat vicepremierul rus, scrie Ria Novosti.
Dmitri Rogozin a mai declarat că, înainte de a lua o decizie cu privire la asociere cu UE, R. Moldova trebuie să ţină cont de opinia locuitorilor din Transnistria. “Dacă politicienii moldoveni ar fi patrioţi, ei în primul rând ar trebui să organizeze alegeri, care ar putea deveni un fel de referendum, deoarece unele partide pledează pentru asocierea Republicii Moldova cu UE, iar altele sunt categoric împotrivă. Decizia trebuie luată în baza voinţei poporului şi neapărat ţinând cont de opinia Transnistriei”, a subliniat vicepremierul rus în interviul pentru Kommersant, citat de UNIMEDIA.
Declaraţia intervine în condiţiile în care R. Moldova se aşteaptă să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii iunie. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este aşteptat marţi într-o vizită în R. Moldova, pentru discuţii cu oficialii de la Chişinău pe această temă. De asemenea, o delegaţie a Guvernului R. Modova se va afla joi la Bruxelles, pentru discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene privind pregătirile în vederea semnării Acordului de Asociere cu UE.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită în regiunea separatistă transnistreană, unde a avertizat că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este “sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”. (Mediafax)

Vezi si

Prognoza până la jumatatea lunii septembrie. Va fi mai cald decât în mod normal

Temperaturile vor fi peste cele normale pentru această perioadă, arată prognoza publicată marți de Administrația …