Thursday , December 8 2022

Autorul atacului din Thailanda a fost ucis dupa 12 ore. A omorât 26 de oameni și a rănit alți 57

Un militar thailandez, care a omorât 26 de oameni și a rănit alți 57 deschizând focul într-o bază militară și într-un mall, a fost ucis duminică, după ce autoritățile l-au încolțit aproape 12 ore, anunță CNN.

Atacatorul este mort, a anunțat luni dimineața general-locotenentul Thabya Kiatsarn, comandant în cadrul armatei thailandeze.

Deocamdată nu se cunosc împrejurările în care bărbatul a fost eliminat. Premierul tarii a declarat ca atacatorul a crezut ca a fost inselat intr-o afacere imobiliara.

Criza din Thailanda a început sâmbătă, după ce atacatorul a început să tragă mai întâi la o bază militară, apoi, în jurul orei locale 18:00, a intrat si a tras într-un mall din Korat (Nakhon Ratchasima), oraș din nord-estul țării.

Soldatul și-a ucis mai întâi superiorul, pe soacra acestuia și încă un camarad in baza militara unde lucra, apoi a furat arme din baza militară și un vehicul Humvee și a mers la mallul „Terminal 21”, unde și-a continuat atacul. Până să intre în mall, a ucis tot ce i-a ieșit în cale în parcare: oameni în mașini sau pe motociclete.

Între timp, a postat mesaje pe Facebook, într-unul dintre ele întrebând dacă ar trebui să se predea. Anterior scrisese că „e timpul să ne distrăm” și că „nimeni nu poate fugi de moarte”. Ulterior, Facebook i-a închis contul.

Autoritățile l-au identificat pe autor în persoana lui Jakrapanth Thomma, un subofițer de 32 de ani care era încadrat într-un batalion ce se ocupa de muniții. „În general, orice militar este priceput la mânuit arma, dar acest om cu siguranță are mai multe competențe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Forțele de securitate au luat mallul cu asalt în cursul nopții, la ora locală 3:00, când s-au auzit focuri de armă. Unul dintre membrii forțelor de securitate a fost ucis și alți doi răniți în timpul intervenției. Voiau să-l încolțească pe atacator, care se pare că se refugiase undeva în mall, la subsol, luând ostatici. Au fost, de asemenea, informații că ar fi încercat să scape ieșind prin spate.

Unii oameni din mall se ascunseseră unde au putut: în băi, în bucătariile și dulapurile restaurantelor, au povestit martorii. Imaginile transmise de televiziunile de știri de la fața locului îi arată pe oameni urcând în camionete și mașini, în timp ce forțele de securitate înconjoară centrul comercial.

La locul operațiunii a fost adusă și mama militarului, în încercarea de a-l convinge să se predea, scrie BBC. Deocamdată nu este clar ce l-a determinat pe bărbat să recurgă la un act atât de sângeros.

Autoritățile au anunțat la ora locală 9:30 că operațiunea s-a încheiat și atacatorul e mort.

Korat este unul dintre cele mai mari orașe din nord-estul Thailandei, o insulă de prosperitate într-o regiune săracă, aflată la peste 250 de kilometri de Bangkok.

sursa: Digi24

Vezi si

Cancelarul Austriei împinge aderarea României și Bulgariei la Schengen la primăvară

Într-o conferință de presă comună, desfășurată miercuri la Viena cu președintele PPE, Manfred Weber, cancelarul …