Tuesday , January 31 2023

Autoritățile locale și asociațiile de proprietari vor contribui cu mai puțini bani la reabilitarea termică a blocurilor

Guvernul a aprobat, luni, ordonanța de urgență care vizează diminuarea contribuției financiare de la bugetele locale și asociațiile de proprietari pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuințe, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.


“Una dintre cele mai importante decizii vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, în acest sens, Guvernul aprobând, astăzi, ordonanța de urgență care modifică și completează cadrul normativ în domeniu. Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe se va putea face cu mai puțini bani de la autoritățile locale și cu o contribuție mult mai mică din partea asociațiilor de proprietari. Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuției financiare pe care autoritățile locale și asociațiile de locatari îl asumă, pentru a putea crește numărul clădirilor reabilitate termic, dar să și optimizeze utilizarea fondurilor europene. Practic, pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulți bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităților locale sau asociațiilor de locatari”, a arătat el, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.

Dan Cărbunaru a menționat că bugetul UE destinat investițiilor pentru eficiența energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervențiile care vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.

Vezi si

Unde mai erau luni drumuri blocate din cauza zăpezii

Traficul rutier este blocat, luni, pe un drum naţional din judeţul Galaţi şi pe alte …