Tuesday , November 30 2021

Autoritatile de la Kiev au anuntat ca Rusia isi "retrage progresiv" trupele de la granitele Ucrainei

Russian military armoured personnel carriers (APC) drive on the road from Sevastopol to Simferopol

“Fortele ruse se retrag progresiv de la frontiera”, a declarat purtatorul de cuvant Oleksei Dmitraskivski.
“Probabil are legatura cu nevoia de a asigura o inlocuire. Cealalta ipoteza este ca ar avea legatura cu negocierile dintre Rusia si Statele Unite de duminica seara de la Paris”, a mai spus acesta.
O noua intalnire, la Paris, intre sefii diplomatiilor rusa si americana s-a incheiat fara acord in privinta Ucrainei.
John Kerry a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de la frontiera ucraineana si a avertizat ca nicio decizie nu va fi luata fara participarea Kievului.
Serghei Lavrov a propus o “solutie federala” in Ucraina, care, sustine seful diplomatei ruse, ar atenua criza aparuta dupa alipirea Crimeii la Rusia. Ministrul rus al Afacerilor Externe sustine o propunere care urmareste sa confere mai multa putere regiunilor rusofone din Ucraina, in cadrul unei structuri federale.
Kievul respinge, insa, ferm aceasta eventualitate, iar John Kerry a insistat ca orice acord trebuie sa tina cont de pozitia Ucrainei.
John Kerry, secretarul de stat al SUA: “I-am spus, fara echivoc, ca Statele Unite considera, in continuare, ca actiunile Rusiei sunt ilegale si lipsite de legitimitate. Orice progres real in legatura cu Ucraina trebuie sa includa retragerea fortelor masive ruse desfasurate, in prezent, de-a lungul frontierei ucrainene. In aceasta seara, i-am facut cunoscuta ministrului rus de Externe profunda noastra preocupare fata de prezenta acestor forte”.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei: “Avem puncte de vedere divergente in privinta cauzelor acestei crize, dar am cazut de acord sa continuam discutiile pentru a obtine o reglementare diplomatica a situatiei, care sa fie si in interesul poporului ucrainean”
Reuniunea a fost aranjata in graba, vineri, in timpul discutiei telefonice dintre Barack Obama si Vladimir Putin. Cei doi oficiali au incercat sa gaseasca o solutie pasnica la criza din Ucraina.
Statele Unite vor ca Rusia sa isi retraga trupele si sa respecte suveranitatea vecinei sale de la vest, iar Rusia vine cu o idee radicala: Ucraina sa devina o federatie neutra.
Sute de locuitori ai Crimeei au sarbatorit in strada trecerea peninsulei la ora noii capitale – Moscova. Sambata noapte, ceasurile din gara Simferopol au fost date inainte cu doua ore. Este ultima etapa in procesul de includere a acestei regiuni in sanul noii ei patrii. Atmosfera a fost total diferita in Ucraina, din cauza unei temeri acute ca Rusia isi va trimite zecile de mii de soldati stationati la granita, in teritoriile rusofone din estul tarii. Tineri, dar si barbati in toata firea, se pregatesc cum pot pentru un eventual conflict.
Oamenii au ridicat baricade din nisip si pneuri si au invatat sa pregateasca cocktailuri Molotov. Unul dintre militarii de ocazie i-a sugerat unui reporter CNN ca “unitatea” lui a reusit sa faca rost de cantitati insemnate de explozibil. Declaratii de acest fel arata, inca o data, ca printre ucraineni, asigurarile pacifiste ale oficialilor rusi nu mai au demult credibilitate.

Vezi si

107 decese și 1.096 infectări cu coronavirus raportate luni în România

În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 1.096 cazuri de persoane pozitive …