Tuesday , November 29 2022

Autoritatea Electorala Permanenta propune data de 5 iunie pentru alegerile locale

Autoritatea Electorala Permanenta a lansat in dezbatere publica sase proiecte de hotarari ale Guvernului privind alegerile locale, intre acestea si cel prin care se propune data de 5 iunie pentru organizarea alegerilor.
vot

Hotararea de guvern pentru stabilirea datei de 5 iunie ar urma sa intre in vigoare pe 22 martie.
“Mentionam ca, in anul 2012, alegerile locale au fost organizate in data de 10 iunie. In data de 24 iunie 2012 a fost organizat un alt tur de scrutin pentru cazurile de balotaj si situatiile in care au fost constatate fraude electorale. Date fiind formalitatile procedurale prevazute de lege pentru constituirea consiliilor si validarea mandatelor primarilor, respectiv pentru depunerea juramantului de catre acestia, rezulta ca data la care a inceput exercitarea mandatelor in curs ale autoritatilor administratiei publice locale – cu exceptia cazurilor in care a fost organizat un alt tur de scrutin – se incadreaza in perioada 11 iunie 2012 – 30 iunie 2012. Tinand cont de prevederile legale in vigoare privind durata mandatelor alesilor locali, prezentul proiect propune ca alegerile locale din anul 2016 sa aiba loc in data de 5 iunie, aceasta data fiind de natura sa asigure si o derulare corespunzatoare a operatiunilor de pregatire a scrutinului” se arata in nota de fundamentare de la proiectul de hotarare.
AEP propune si un calendar de actiuni pentru organizarea alegerilor. Acesta poate fi consultat aici sau in documentul atasat.
Potrivit calendarului, partidele politice, aliantele si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor au termen data de 6 aprilie pentru comunicarea semnelor electorale catre Biroul Electoral Central.
Ulterior, in maxim 10 zile de la infiintarea birourilor electorale, cel mai tarziu la data de 20 aprilie, partidele politice si aliantele politice isi inregistreaza aliantele electorale.
Depunerea candidaturilor se poate face cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor, adica pana pe 26 aprilie.

Vezi si

Antony Blinken: SUA nu au aliat mai bun ca România 

SUA nu au aliat mai bun ca România, a declarat secretarul de stat american Antony …