Sunday , February 5 2023

Austria – Exitpoll. Candidatul pro UE, câştigător al alegerilor prezidentiale

van der bellen - hofer

Aproape 6 milioane şi jumătate de austrieci sunt aşteptaţi astăzi să-şi voteze noul preşedinte. Au de ales între ecologistul Alexander Van de Bellen şi extremistul Norbert Hofer.
Şeful de campanie al lui Hofer a confirmat înfrângerea.
Primele exitpoll-uri indică un avans considerabil al candidatului independent, ecologistul Alexander Van der Bellen, cu 53,6 % din intenţiile de vot, în detrimetul preferatului sondajelor de opinie, liderul extremei drepte Norbert Hofer, care a obţinut 46.5 % din voturi.
Alexander Van der Bellen a primis că legăturile dintre membri UE ar trebui să fie mai strânse, iar uniunea ar trebuie să fie mai puternică. Pe de altă parte, Norbet Hofer preciza că nu îşi doreşte ca Austria să părăseacă Uniunea, însă vrea o schimbare a uniunii prin care ţările membre să se bucure de mai multă independenţă.
Sondajele preelectorale l-au indicat pe Norbert Hofer ca favorit al alegerilor de astăzi.
Norbert Hofer este un personaj controversat – demonstraţii împotriva sa au avut loc inclusiv ieri.
Sute de oameni au protestat pe străzile din Viena pentru că îl consideră pe politicanul de 45 de ani un nazist şi un pericol pentru Austria. O eventuală victorie a sa ar da un imbold rasiştilor şi extremiştilor, spun contestatarii lui.
Demonstranţii, cei mai mulţi tineri, au mărşăluit prin centrul Vienei, cu pancarte şi steaguri în mâini şi scandând “afară cu naziştii” şi “fără Nazişti la Hofburg” – sediul preşedinţiei Austriei.
Toate mesajele au fost îndreptate împotriva lui Norbert Hofer, candidatul extremei-drepte la alegerile prezidenţiale.
Bărbatul de 45 de ani, de profesie inginer aeronautic, este considerat de protestatari cea mai mare ameninţare la adresa viitorului Austriei.
„Este rasist. Dar nu este doar rasist, este şi împotriva drepturilor femeilor. Cred că este un pericol pentru ţară. Este periculos dacă va deveni preşedinte. Este periculos deoarece cred că oamenii care sunt acum rasişti violenţi şi agresivi vor deveni mai încrezători”, a spus unul dintre manifestanți.
Aceste alegeri reprezintă reluarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, scrutin care a avut loc în mai.
Atunci, victoria a fost a ecologistului Alexander Van der Bellen, candidatul de centru. Dar rezultatul scrutinului a fost anulat din cauza unor nereguli la numărarea voturilor.
digi24.ro

Vezi si

Doi copii împreună cu tații lor şi un câine, salvați dintr-o mașină blocată în zăpada de peste un metru din Munții Sebeșului

Doi bărbaţi şi doi copii, însoţiţi de un câine, au rămas blocaţi în zăpadă de …