Thursday , February 2 2023

Australia: Mii de rezervisti, chemati sa ajute la stingerea incendiilor scapate de sub control. Numarul mortilor a ajuns la 23

Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza AFP.

“Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.

Un general a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide – o nava de debarcare pentru elicoptere – a fost implicata in actiunile de lupta contra focului.

De mai multe luni, armata australiana este implicata in actiunile de stingere a incendiilor, desfasurand operatiuni de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari sunt deja implicati in actiunile de stingere a focului.

“Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial”, a afirmat ministrul Apararii, Marise Payne. “Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre”, a subliniat ea.

Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize.

Sfarsitul de saptamana nu aduce vesti bune, fiind asteptate evolutii catastrofale.

Temperaturile caniculare asteptate sambata – depasind 40 de grade Celsius – vor fi insotite de vanturi violente, care risca sa inteteasca unele incendii de vegetatie care ard in intreaga tara de patru luni, majoritatea scapate de sub control.

De la inceputul anotimpului de incendii, in septembrie, cel putin 23 de persoane si-au pierdut viata, alte zeci sunt date disparute si peste 1.300 de case s-au transformat in cenusa.

ziare.com

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …