Wednesday , May 22 2024

Au hotarat: doi ani concediu maternal, 600 lei indemnizatia

Concediul maternal va rămâne de doi ani, iar indemnizaţia minimă de 600 de lei. Aşa a hotărât Coaliţia de guvernare în şedinţa de duminică seară, de la Palatul Victoria. Luni, Guvernul va lua decizia finală şi asupra cuantumului indemnizaţiei maximale. O sursă de finanţare ar putea fi taxa pe averile mari.
“Consensul pentru durata de doi ani a concediului maternal şi plafonul minimal de 600 de lei a fost unanim. În cazul plafonului maximal rămâne ca mâine (luni – n.r.) dimineaţă Coaliţia să decidă, pentru că ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele şi urmează ca mâine dimineaţă să se mai verifice calculele, să se mai analizeze şi să se ia o decizie”, au precizat surse oficiale, citate de Agerpres.
Surse participante la discuţia coaliţiei de duminică seară au mai declarat că s-a discutat şi despre “Taxa de solidaritate” pe averile mari ca fiind o posibilă sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor.
Însă, nu toţi liderii Coaliţiei au fost de acord cu această propunere, pe motiv că Taxa de solidaritate este o propunere legislativă, şi nu un act normativ intrat în vigoare.
Până la decizia coaliţiei din această seară exista cinci variante legate de reducerea duratei concediului maternal şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Vezi variantele.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
În timp ce PDL a declarat că îl susţine pe ministrul Muncii în demersul său, UDMR  şi UNPR au afirmat că nu susţin măsura de reducere a concediului maternal.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat la Realitatea TV că 80% dintre mame nu vor fi afectate de scăderea indemnizaţiei şi de scurtarea concediului maternal.

Vezi si

Ciolacu vrea să convingă Turcia să ne înapoieze sabia lui Ștefan cel Mare

Autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a …