Wednesday , February 1 2023

Au hotarat: doi ani concediu maternal, 600 lei indemnizatia

Concediul maternal va rămâne de doi ani, iar indemnizaţia minimă de 600 de lei. Aşa a hotărât Coaliţia de guvernare în şedinţa de duminică seară, de la Palatul Victoria. Luni, Guvernul va lua decizia finală şi asupra cuantumului indemnizaţiei maximale. O sursă de finanţare ar putea fi taxa pe averile mari.
“Consensul pentru durata de doi ani a concediului maternal şi plafonul minimal de 600 de lei a fost unanim. În cazul plafonului maximal rămâne ca mâine (luni – n.r.) dimineaţă Coaliţia să decidă, pentru că ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele şi urmează ca mâine dimineaţă să se mai verifice calculele, să se mai analizeze şi să se ia o decizie”, au precizat surse oficiale, citate de Agerpres.
Surse participante la discuţia coaliţiei de duminică seară au mai declarat că s-a discutat şi despre “Taxa de solidaritate” pe averile mari ca fiind o posibilă sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor.
Însă, nu toţi liderii Coaliţiei au fost de acord cu această propunere, pe motiv că Taxa de solidaritate este o propunere legislativă, şi nu un act normativ intrat în vigoare.
Până la decizia coaliţiei din această seară exista cinci variante legate de reducerea duratei concediului maternal şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Vezi variantele.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
În timp ce PDL a declarat că îl susţine pe ministrul Muncii în demersul său, UDMR  şi UNPR au afirmat că nu susţin măsura de reducere a concediului maternal.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat la Realitatea TV că 80% dintre mame nu vor fi afectate de scăderea indemnizaţiei şi de scurtarea concediului maternal.

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …