Saturday , December 3 2022

Au fost sau nu diluati dezinfectantii Hexi Pharma? Ce spune Parchetul General

Rezultatele testelor de eficacitate efectuate in dosarul dezinfectantilor Hexi Pharma sunt variate, adevarul urmand sa fie aflat abia la finalul cercetarilor, transmite, miercuri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
hexi pharma1

Precizarile vin in contextul in care, marti, au aparut informatii conform carora Institutul Cantacuzino si alte rapoarte de expertiza au concluzionat ca unii dezinfectanti ai firmei erau diluati fara a depasi insa limita legala.
In aceste conditii, au existat voci care au sustinut ca scandalul Hexi Pharma a fost o dezinformare, cel direct vizat fiind jurnalistul Catalin Tolontan.
In comunicatul remis presei, miercuri, de catre Parchetul General se precizeaza, printre altele, ca pana in acest stadiu al anchetei “au fost efectuate o serie de acte procedurale precum audieri de persoane, ridicari de acte si probe” si s-au facut numeroase “teste atat asupra concentratiei substantelor active, cat si teste privind eficacitatea microbiologica”.
“Rezultatele testelor de eficacitate efectuate pana in prezent sunt variate. Avand in vedere ca este in curs de efectuare o alta serie de teste de microbiologie, de eficacitate, in vederea verificarii tuturor dezinfectantilor ce fac obiectul cauzei, numai la finalizarea tuturor constatarilor dispuse se va putea face o evaluare de ansamblu a situatiei de fapt care sa fie lamuritoare”, se arata in comunicat.
Sursa citata subliniaza faptul ca pentru efectuarea testelor Ministerul Public a alocat “sume importante”. In plus, se precizeaza ca unele tipuri de teste de eficacitate nu pot fi efectuate in Romania, asa ca s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene.
“Astfel, solutia ce va fi dispusa in cauza de catre procurori va avea in vedere atat rezultatele testelor si probele administrate pana in prezent, cat si pe cele aflate in curs de derulare (…) Cercetarile continua pentru lamurirea tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirea raspunderii penale in cauza”, se mai arata in comunicatul citat.
In luna mai, Ministerul Sanatatii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare dupa aceasta data fiind facuta pe raspunderea managementului spitalelor. Testele facute de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii au aratat atunci ca dezinfectantii erau diluati de pana la 4.000 de ori.
Dupa declansarea scandalului si deschiderea oficiala a anchetei, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit in 22 mai, intrand cu masina intr-un pom, iar directorul Flori Dinu a ajuns in arest la domiciliu, fiind acuzata de 128 de infractiuni de inselaciune si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …