Saturday , April 20 2024

ATENTIE, ELEVI! Schimbari importante la BAC: Subiecte diferite la Romana pentru profilul Real si cel Uman

bac

Bacalaureatul 2013 aduce o noutate majora pentru absolventii de liceu: elevii de la profilul Real, precum si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Modificarea a fost introdusa de anul trecut prin modelele de subiecte pentru BAC publicate pe edu.ro, dar aceasta schimbare nu apare si in metodologie. O alta modificare a fost realizata si in structura subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limba si literatura romana, precum si la diferentierea subiectelor la examenul de Matematica pe filiere, unde elevii de la Tehnologic vor avea de rezolvat alte cerinte fata de cei de la Stiintele naturii.
Toate aceste modificari au fost incluse deja in sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013, destinata absolventilor de liceu care participa la olimpiade internationale, la concursuri sportive sau care sustin examene de admitere la facultati din strainatate in aceeasi perioada cu sesiunea din iunie a Bacalaureatului 2013. Schimbarile se aplica si la sesiunea din iunie a Bacalaureatului 2013.
Diplomele de Bacalaureat nu se vor schimba, iar subiectele vor respecta aceasta structura si in iunie, au declarat pentru HotNews.ro surse din minister.
Prima modificare: La examenul de Matematica vor fi subiecte diferite pentru filiera tehnologica fata de stiintele naturii
Prima si cea mai consistenta modificare in ceea ce priveste bacalaureatul de anul acesta o reprezinta crearea de subiecte unice pentru profilul Tehnologic la examenul de Matematica. Daca pana acum subiectele pentru absolventii de la Stiintele naturii erau aceleasi cu subiectele pe care le aveau de rezolvat absolventii de la filiera Tehnologica, incepand de anul acesta subiectele M2 vor fi diferite pentru cele doua filiere.
Aceasta schimbare vine in contextul in care cele mai scazute rate de promovare a Bacalaureatului, in ultimii doi ani, le-au inregistrat elevii de la liceele tehnologice, proba cu cea mai mare dificultate fiind Matematica.
Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica – M1
– filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica
– filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica
Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica – M2
– filiera teoretica, profilul real, specializarea stiintele naturii
– filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale
Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica – M4
– filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare
Filierele cuprinse anul acesta la Matematica – Mate-info
– filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica
– filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica
Filierele cuprinse anul acesta la Matematica – Stiintele-naturii
– filiera teoretica, profilul real, specializarea stiintele naturii
Filierele cuprinse anul acesta la Matematica – Tehnologic
– filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale
Filierele cuprinse anul acesta la Matematica – Pedagogic
– filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare
A doua modificare: Subiecte diferite la Limba si literatura romana pentru profilurile Uman si Real
O alta schimbare realizata deja la sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013 si care se va respecta si in sesiunea de iunie se refera la structura examenului scris de Limba si literatura romana. Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat remis HotNews.ro ca “o noutate fata de sesiunile trecute ale Bacalaureatului o reprezinta introducerea a doua tipuri de subiecte, in functie de filiera urmata de absolventi”.
La Bacalaureatul special care se desfasoara in aceste zile, in cadrul probei scrise de Limba si literatura romana “filiera teoretica, profilul uman si filiera vocationala, profilul pedagogic, au avut aceeasi varianta de subiect, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana a fost mai mare ca pentru celelalte specializari. O varianta diferita de subiect, realizata pe baza programei de examen, a fost creata pentru filiera teoretica, profilul real, filiera tehnologica si filiera vocationala, toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic. Mentionam ca aceste profiluri si filiere au prevazute, prin planul cadru, un numar mai mic de ore la disciplina Limba si literatura romana”, a explicat Ministerul Educatiei.
A treia modificare: Structura subiectului al II-lea din cadrul probei de Limba si literatura romana
Ministerul Educatiei a anuntat si ca “un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item il constituie demonstrarea competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii, in diverse situatii de comunicare”. “Modificarea a fost determinata de constatarea ca, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect ii punea in dificultate pe foarte multi dintre candidati. Acestia se concentrau pe ideea formulata in citat (de cele mai multe ori inteleasa gresit) si nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusa in discutie”, sustine ministerul Educatiei.
“S-a eliminat, astfel, posibilitatea de confuzie, candidatii fiind condusi, prin cerinta, catre formularea unei opinii personale, pe care sa o dezvolte prin doua argumente. Mai mult decat atat, s-au creat premisele raportarii candidatilor la aspecte din viata reala, la situatii de comunicare ce apartin universului contemporan, combatandu-se reproducerea de texte invatate ‘pe de rost'”, mai explica Ministerul Educatiei.
Ecaterina Andronescu in martie 2013: Daca rezultatele slabe la Bacalaureat se vor repeta, eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale
Amintim ca in urma cu doua luni Ecaterina Andronescu declara: “Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege”.
Aceasta a precizat ca “realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat”.
Calendarul examenului de bacalaureat, Sesiunea iunie – iulie 2013
27 – 31 mai 2013     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
31 mai 2013           Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 – 12 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
12 – 14 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
17 – 21 iunie 2013   Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 – 28 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
1 iulie 2013            Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
2 iulie 2013            Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
3 iulie 2013            Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
5 iulie 2013            Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
8 iulie 2013            Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
8 iulie 2013            Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
9 – 11 iulie 2013     Rezolvarea contestatiilor
12 iulie 2013          Afisarea rezultatelor finale
Hotnews.ro

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …