Thursday , September 28 2023

Atentat la Stockholm: Principalul suspect a recunoscut ca a comis un act terorist

Principalul suspect in atentatul comis vinerea trecuta cu un camion in centrul capitalei suedeze Stockholm, soldat cu patru morti si 15 ranit “recunoaste ca a comis un act terorist”, a declarat marti avocatul sau, Johan Eriksson, intr-o sedinta de judecata.
stockholm

Suspectul se numeste Rakhmat Akilov, un uzbec in varsta de 39 de ani cu “simpatii” jihadiste.
“Akilov recunoaste ca a comis un act terorist si accepta arestarea sa preventiva”, a declarat Johan Eriksson, avocatul din oficiu al acestuia, citat de AFP.
Akilov, adus in catuse, a fost prezent la audiere, dar nu a spus nimic.
Presa suedeza a dezvaluit luni ca Akilov a discutat cu sustinatori ai organizatiei Statul Islamic inainte si dupa atac, laudandu-se apoi intr-un mesaj ca a “calcat 10 oameni”.
Uzbecul a tinut legatura cu un extremist care isi spune Abu Fatyma, folosind serviciul de mesagerie WhatsApp. El i-ar fi spus extremistului ca incearca sa construiasca o bomba.
“Cum fac explozibili? Maine vreau sa gasesc o masina si sa intru cu ea in multime”, ar fi scris el, potrivit unor informatii neconfirmate.
“Nu mai pierde timpul degeaba”, i-ar fi scris la un moment dat Fatyma.
“Am calcat 10 oameni in centrul Stockholmului, acum trebuie sa plec de aici”, i-ar fi transmis Akilov lui Fatyma, la aproximativ o ora dupa atac.
“Allahu Akbar, fratele meu, plang, te iubesc”, i-ar fi raspuns Fatyma.
Extremistul, despre care nu se stie sigur daca este barbat sau femeie, i-a cerut apoi lui Akilov sa trimita o inregistrare video de la locul faptei. Uzbekul i-ar fi trimis imaginile – ultimul mesaj transmis pe WhatsApp inainte de a fi arestat.
Akilov a solicitat rezidenta permanenta in 2014, dar cererea sa a fost respinsa in iunie 2016, iar in decembrie 2016 a fost informat ca are la dispozitie patru saptamani pentru a pleca voluntar din Suedia.
El ar fi reusit, insa, sa iasa de pe radarul autoritatilor.

Vezi si

Consiliul UE: Taxele de roaming pentru Republica Moldova vor fi eliminate

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat, joi, într-o transmisie video pe Facebook, că a fost …