Tuesday , October 4 2022

Atentat la Stockholm: Principalul suspect a recunoscut ca a comis un act terorist

Principalul suspect in atentatul comis vinerea trecuta cu un camion in centrul capitalei suedeze Stockholm, soldat cu patru morti si 15 ranit “recunoaste ca a comis un act terorist”, a declarat marti avocatul sau, Johan Eriksson, intr-o sedinta de judecata.
stockholm

Suspectul se numeste Rakhmat Akilov, un uzbec in varsta de 39 de ani cu “simpatii” jihadiste.
“Akilov recunoaste ca a comis un act terorist si accepta arestarea sa preventiva”, a declarat Johan Eriksson, avocatul din oficiu al acestuia, citat de AFP.
Akilov, adus in catuse, a fost prezent la audiere, dar nu a spus nimic.
Presa suedeza a dezvaluit luni ca Akilov a discutat cu sustinatori ai organizatiei Statul Islamic inainte si dupa atac, laudandu-se apoi intr-un mesaj ca a “calcat 10 oameni”.
Uzbecul a tinut legatura cu un extremist care isi spune Abu Fatyma, folosind serviciul de mesagerie WhatsApp. El i-ar fi spus extremistului ca incearca sa construiasca o bomba.
“Cum fac explozibili? Maine vreau sa gasesc o masina si sa intru cu ea in multime”, ar fi scris el, potrivit unor informatii neconfirmate.
“Nu mai pierde timpul degeaba”, i-ar fi scris la un moment dat Fatyma.
“Am calcat 10 oameni in centrul Stockholmului, acum trebuie sa plec de aici”, i-ar fi transmis Akilov lui Fatyma, la aproximativ o ora dupa atac.
“Allahu Akbar, fratele meu, plang, te iubesc”, i-ar fi raspuns Fatyma.
Extremistul, despre care nu se stie sigur daca este barbat sau femeie, i-a cerut apoi lui Akilov sa trimita o inregistrare video de la locul faptei. Uzbekul i-ar fi trimis imaginile – ultimul mesaj transmis pe WhatsApp inainte de a fi arestat.
Akilov a solicitat rezidenta permanenta in 2014, dar cererea sa a fost respinsa in iunie 2016, iar in decembrie 2016 a fost informat ca are la dispozitie patru saptamani pentru a pleca voluntar din Suedia.
El ar fi reusit, insa, sa iasa de pe radarul autoritatilor.

Vezi si

Mesaje false, privind prezentarea în magazinele E.ON, transmise clienților companiei

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false, transmise via Whatsapp/SMS în numele companiei, …