Thursday , April 18 2024

Astazi, in prima zi după Rusalii, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Treime

Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Sfânta Treime este cinstită de către creștinii ortodocși, anul acesta, la 5 iunie. Învățătura despre Sfânta Treime constituie dogma principală în Biserica Ortodoxă. Prin ea înțelegem pe Dumnezeu cel Unul în ființă și întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul și Dumnezeu – Duhul Sfânt.

Sfanta. Treime

Toate actele mântuitoare din istoria lumii au fost lucrate de către Preasfânta Treimie, a spus părintele profesor, Ștefan Buchiu, decanul Facultății de „Teologie Justinian Patriarhul” din Capitală, pentru Radio TRINITAS: „Biserica preamărește pe însăși Preasfânta Treime, arătând prin aceasta că lucrarea de mântuire a lumii săvârșită de Hristos Domnul și Mântuitorul s-a împlinit prin trimiterea Duhului Sfânt, iar prin aceste acte mântuitoare a lucrat întreaga Sfânta Treime tot așa cum la crearea lumii întreaga Sfânta Treime a fost lucrătoare, căci toate le face și le înnoiește Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt”.
De asemenea părintele profesor, Ștefan Buchiu, a arătat că Preasfânta Treime se află la începutul existenței lumii a cărei cauză este, dar se va afla și la desăvârșirea finală sau nașterea din nou a lumii atunci când Biserica „va intra definitiv în Împărăția Preasfintei Treimi”
În sec. XII această sărbătoare nu era încă generalizata nici în Apus, ea fiind stabilita definitiv în Apus abia la 1334. (basilica.ro)
Arhimandritul Ilie Cleopa spunea în volumul care reunește predici ținute la praznicele împărătești și la sfinții de peste an, că învățătura despre Sfânta Treime este greu de înțeles, dar este spre folosul nostru să înțelegem câte ceva. Și îl cita în acest sens pe Sfântul Maxim Mărturisitorul: “Cunoștința Sfintei și celei de o ființă Treimi este sfințire și îndumnezeire pentru îngeri și pentru oameni”. Este absolut necesar să cunoaștem despre Sfânta Treime cât este cu putință omului. Dar oricât am învăța, nu-i destul căci nici îngerii, nici heruvimii, nici serafimii nu pot dogmatisi și teologhisi despre Preasfânta Treime, însă toți suntem datori să învățăm cât putem, arăta părintele Cleopa.
Persoanele Sfintei Treimi sunt Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Tatăl este nenăscut și nu are cauză. El este izvorul celorlalte două persoane. Fiul este născut din Tatăl mai înainte de toți veci, precum se naște cuvântul din minte, iar Duhul Sfânt purcede din Tatăl și Se trimite în lume prin Fiul. O imagine a Sfintei Treimi suntem noi oamenii care avem minte, cuvânt și duh, căci suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Creștinul este și trebuie să fie permanent un locaș al Presfintei Treimi. Tatăl se sălășluiește mai ales în voința noastră. Iisus Hristos Cuvântul se odihnește în mintea noastră. Iar Duhul Sfânt, pe Care Îl primim la botez, se odihnește în inima noastră, arată părintele Ilie Cleopa. (sursa: vol. “Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an”, 1996).

Vezi si

Eurobarometru: 74% dintre români spun că intenționează să voteze la alegerile europene

România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la alegerile …