Asociaţia Magistraţilor cere demisia membrilor CSM. Dacă nu, va solicita revocarea lor

9/01/13 ora:3:45pm

Asociaţia Magistraţilor din România a decis să solicite tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să demisioneze. În caz contrar, AMR intenţionează să demareze procedurile de revocare din funcţie a membrilor CSM, informează România TV.

Asociaţia s-a reunit într-o şedinţă care a durat mai multe ore, la capătul căreia s-a decis că este necesară demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul în care aceştia vor ezita să o facă, AMR intenţionează să solicite demararea procedurii de revocare a celor din CSM.

Procedura de revocare a membrilor Consiliului este destul de greoaie. Astfel procurorii din CSM pot fi revocaţi doar în cadrul unei adunări generale a procurorilor, aceeaşi procedură aplicându-se şi în cazul judecătorilor.

Reprezentanţii AMR, Norel Popescu şi Gabriela Baltag, au venit miercuri la şedinţa Plenului CSM şi au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului, informează Mediafax.

Pe de altă parte, judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa Plenul CSM, urmând să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Afrăsinei a precizat că la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 au avut loc Adunările Generale de revocare, la fel şi în Piteşti, “iar mâine urmează Clujul”.

Întrebată cum vede alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM, Afrăsinei a spus că “problema este a acestui procuror, în condiţiile în care mandatele de anul trecut au fost dezastruoase”, magistratul făcând referire şi la mandatul judecătoarei Alina Ghica.

Totodată, Mădălina Afrăsinei a afirmat că “mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului”.

“Mă îndoiesc că vor putea în acest an”, a conchis Afrăsinei.

De la şedinţa Plenului CSM lipsesc Livia Stanciu şi Daniel Morar, care au comunicat că nu se vor prezenta, precum şi Adrian Neacşu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Şedinţa Plenului CSM a fost anunţată pentru ora 15.00, pe ordinea de zi fiind şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, plenul Consiliului respingând cererea cu majoritate de voturi. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea de revocare cu 11 voturi “împotrivă” şi şapte “pentru”.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

Judecătorul Mircea Aron a spus că ar fi neobişnuit “un tandem la nesfârşit” între Oana Schmidt Hăineală şi Alina Ghica. Mircea Aron dacă din nou va ieşi scorul ar trebui ca membrii CSM să stea precum în conclavul papal, până este desemnat succesorul.

În opinia lui Aron, este revocabilă decizia CSM, în ideea de a fi incapacitate de a funcţiona Consiliul. Aron a precizat că dacă un magistrat îşi dă seama că a greşit, el nu continuă în greşeală, iar o decizie nu face practică.

Daniel Morar a afirmat că nu este admisibă cererea, amendând acest demers.

În replică, Aron i-a replicat lui Morar că a criticat Înalta Curte, susţinând că nu ştie să aplice legea, însă o decizie poate fi criticată şi că o spune într-un cadru particular nu la televizor cum a făcut-o şeful DNA. Morar i-a replicat că nu are decât să-l dea în judecată, iar Aron a spus că poate o va face.

La rândul său, pocurorul Bogdan Gabor a afirmat că revocarea hotărârii este inadmisibilă. O revocare ar putea fi posibilă doar dacă şi-a îndeplinit defectuos mandatul, iar Hăineală nici măcar nu şi l-a început, a mai spus Gabor, adăugând că el va vota “cu nu”.

Cererea de revocare a hotărârii de învestire a lui Hăineală ca şef al CSM a generat dispute între membri ai Consiliului, însă faptul că Alina Ghica a anunţat că îşi depune din nou candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a determinat-o pe Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei, să aibă o replică dură: “Nu suntem în Parlament, să votăm la nesfârşit”.

Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, vineri seară, că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit după ce s-a cerut anularea alegerilor pentru conducerea CSM. Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală – actuala ocupantă a funcţiei.