Tuesday , May 24 2022

Armistitiu in Ucraina: Separatistii promit, in sfarsit, ca-si retrag armamentul greu

ucraina

Militiile auto-proclamatei Republici Populare Donetk incep sa-si retraga, la scara mare, armamentul greu, a anuntat marti dimineata Eduard Basurin, purtatorul de cuvant al Apararii din Donetk.
“Astazi la ora 09.00 unitatile noastre au continuat retragerea armamentului greu de la linia de separatie”, a anuntat Basurin, citat de Itar Tass.
Din localitatile Debaltevo, Gorlovka, Donetk si Telmanovo vor fi retrase 96 de piese de artilerie.
Si militiile republicii separatiste Luhansk vor incepe sa-si retraga piesele de artilerie din Debalteva la pranz, marti.
Retragerea armamentului greu de la linia de separatie ar urma sa aiba loc timp de doua saptamani, conform armistitiului de la Minsk. Potrivit documentului, armata ucraineana isi va retrage armamentul greu de la linia frontului, in vreme ce militiile Donetkului si Luhanskului vor retrage armamentul de la linia de separatie definita prin acordul de la Minsk din septembrie anul trecut.
Si in Luhansk se poate declansa marti retragerea armamentului greu, in functie de actiunile Kievului, a anuntat reprezentantul separatistilor din Luhansk in Grupul de Contact, Vladislav Deinego.
Moscova, Berlinul, Kievul si Parisul au denuntat, saptamana trecuta, incalcarile pactului de pace semnat la Minsk, care prevedea inclusiv incetarea focului in estul separatist al Ucrainei, si au convenit sa puna in aplicare in totalitate intelegerea semnata in Belarus pe 12 februarie.
Acordul prevede incetarea focului in tot estul Ucrainei, fara nicio exceptie, retragerea armamentului greu, monitorizarea de catre OSCE a acestor masuri, precum si accelerarea procesului de eliberare a prizonierilor.
Occidentul a acuzat in mai multe randuri Rusia ca furnizeaza arme rebelilor din Ucraina, chiar si dupa semnarea acordului, iar pactul pentru pace este in pericol.
Rusia a negat mereu implicarea sa in conflictul separatist.

Vezi si

Prinţul Charles vizitează România. El va fi primit miercuri la Palatul Elisabeta de MS Margareta și la Cotroceni de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, miercuri la Palatul Cotroceni, de la ora 14.45, pe …