Saturday , September 24 2022

ARMISTITIU IN GAZA, intre Israel si Hamas

Oficialii israelieni şi cei ai Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea focului, care va intra în vigoare miercuri seară, la ora 19.00 GMT (21.00 ora României) potrivit Reuters.
Anunţul a fost făcut, într-o conferinţă de presă organizată la Cairo, de secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi de ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr, potrivit Mediafax.
Egiptul a jucat un rol central în negocierile dintre Israel şi Hamas. Secretarul american de Stat Hillary Clinton a ajuns la rândul său, miercuri, la Cairo, unde a purtat discuţii cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi.
Ultimele evenimente nu au ajutat însă negocierile de pace. Un atentat revendicat de Hamas a avut loc la Tel Aviv şi s-a soldat cu 21 de răniţi.
Potrivit site-ului Ynetnews, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a discutat cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, acceptând recomandarea acestuia de a da o şansă planului mediat de Egipt pentru suspendarea operaţiunilor în Fâşia Gaza.
Acordul de încetare a focului intervine în a opta zi a Operaţiunii israeliene “Pilon de Apărare”, care a constat în raiduri aeriene şi tiruri de artilerie vizând poziţii ale mişcării Hamas din Fâşia Gaza. Combatanţii Hamas au lansat aproximativ 1.000 de rachete spre teritoriul israelian, provocând moartea a cinci persoane – patru civili şi un militar. În Fâşia Gaza, bilanţul victimelor raidurilor israeliene este de cel puţin 120 de morţi.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a mulţumit premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru că a acceptat propunerea Egiptului privind un armistiţiu cu mişcarea islamistă Hamas, anunţă Casa Albă, citată de AFP.
“Preşedintele a exprimat satisfacţia în legătură cu eforturile premierului israelian de găsire a unei soluţii durabile, în cooperare cu noua Administraţie egipteană”, precizează Casa Albă.
“Preşedintele SUA îi mulţumeşte premierului Israelului pentru acceptarea propunerii egiptene”, se arată în comunicat.

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …