Saturday , May 8 2021

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, audiat la DNA într-un dosar de luare de mită

IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a venit vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori pentru a fi audiat într-un dosar. IPS Teodosie a declarat vineri, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea “Ovidius” din Constanţa.
Înalt Preasfinţitul Teodosie a precizat că dosarul din 2009 a fost redeschis şi acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou.
Arhiepiscopul Tomisului a stat la DNA aproximativ 30 de minute şi la intrare a fost însoţit de un preot.
IPS Teodosie este de loc din Dorna Arini.
În iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea “Ovidius” din Constanţa. Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.
Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul “România Liberă”, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.
În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Vezi si

Astăzi începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului

CNCAV extinde modalitatea de înscriere la vaccinare fără programare în platforma electronică, astfel că, de …

One comment

  1. oare cum la facut cu facultatea de teologie terminat pe Nutu Vasile , fost preot in Gura Humorului , cand acesta a stat inchis la puscaria din Austria pt jaf armat ? ,pe urma la uns preot , iar acesta a tras o bauta la Clg Mold cu seful servic de circulatie si sa intors beat crita la volanul masinii Audi ,iar la Vama -Molid , a intrat intr-un podet ,decedind . Politia , ziaristii au fost cumparati sa nu relateze de bauta facuta , iarTteodosie la rugamintea tatalui decedatului l-au ingropat in curtea Catedralei din oras !!! Ce nesimtire . Cat ai primit banuti tov. Teodosie ???.