Arafat, la locul prăbuşirii elicopterului SMURD: Autopsia victimelor accidentului s-a încheiat, urmează repatrierea

reportersite
03 iunie 2016, 13:52

raed arafatSecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a ajuns, vineri dimineaţă, la locul în care s-a prăbuşit elicopterul SMURD, în Republica Moldova.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat vineri, la Haragîș, că a fost făcută autopsia celor patru români care au murit joi în accidentul elicopterului SMURD, urmând să se facă pregătirile pentru repatriere.

„Aici cei de la aviație trebuie să spună. Eu ce pot să vă spun este că acest elicopter, ca și restul elicopterelor SMURD-ului, este autorizat de zbor la vedere și instrumental noapte cu un singur pilot”, a spus Arafat, întrebat dacă aparatul care s-a prăbușit este singurul din dotarea SMURD care nu avea radar meteo.

El a subliniat că, atunci când condițiile meteo nu sunt bune, pilotul poate decide inclusiv să anuleze misiunea.

„Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condițiile pe care le vede în față, normal că abandonează misiunea. Și se abandonează misiuni când vede că se vor schimba condițiile meteo”, a explicat secretarul de stat.

El a precizat că autopsia victimelor accidentului a fost făcută în cursul nopții de joi.

„Autopsia deja s-a făcut. Domnul ministru Tobă deja a avut discuții cu colegii din Republica Moldova și autopsia s-a făcut chiar în cursul nopții, cu identificare cu tot, așa că a rămas doar pregătirea pentru repatriere”, a spus Arafat, adăugând că în primă fază repatrierea se va face la Iași.

Întrebat dacă epava elicopterului va fi ridicată vineri, Arafat a arătat că aceasta este o decizie pe care o vor lua cei care fac investigațiile.

Potrivit secretarului de stat, ultima „verificare mare” în cazul elicopterului care s-a prăbușit a avut loc în luna februarie, iar cele „periodice” au fost făcute toate la timp.

Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit, joi, în raionul Cantemir din Republica Moldova. Echipajul SMURD care a pierit în Republica Moldova era format din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Socai, medicul Dumea Mihaela și asistentul Gabi Sandu.

MAI precizează că aparținătorii celor decedați în misiune au fost anunțați de echipe de polițiști și psihologi, iar ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a dispus pregătirea acordării sprijinului pentru familiile angajaților MAI, conform prevederilor legale. De asemenea, ministrul Petre Tobă a contactat Ambasada României în Republica Moldova, care se va implica în formalitățile de repatriere a trupurilor celor decedați.

Elicopterul SMURD, prăbuşit în sudul ţării, a fost solicitat joi dimineaţă de către medicii din Vulcănești pentru a transporta o bătrână de 85 de ani. Femeia suferea de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.

Aparatul a aterizat pentru ultima dată pe stadionul Dinamo din Chişinău. Era ora 12:10. Bătrâna a fost preluată de către medicii de la Spitalul de Urgență, după care elicopterul a decolat din nou, îndreptându-se către Galaţi, România. Aceasta a fost a 19-a operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Moldovei.