Saturday , February 4 2023

Arafat despre posibila schimbare de la DSU: Dacă deranjează șeful, păstrezi sistemul, scapi de om

Raed Arafat nu se teme de schimbarea sa din funcție, dar spune că nu are indicii că cineva și-ar dori acest lucru. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus că dacă deranjează el ca șef, atunci trebuie păstrat sistemul și schimbat omul.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat faptul că proiectul cu care a mers vineri în ședința de Guvern era, de fapt, un proiect al INSP.

„Ministrul Sănătății oricând poate bloca orice hotărâre dacă nu e de acord cu ea. Și situația care a fost cu testele a fost pe un document emis de INSP. Noi am acționat pe baza unui document primit de la INSP. DSU nu este un om. DSU este o entitate foarte consistentă de oameni, de direcții… oameni care lucrează, care fiecare are rolul lui, care își face treaba lui și există un șef al DSU. Dar asta nu înseamnă că șeful DSU stă și decide și face totul și scrie totul și joacă totul. Nu există așa ceva. Este o instituție în cadrul MAI care lucrează pe baza legilor existente și cre s-au dovedit a fi foarte operaționale și foarte bine construite pentru astfel de situații. (…) Eu l-am citit (proiectul – n.r.) în ședință. Când l-am citit am zis foarte clar de unde provine”, a spus Raed Arafat, vineri seara, la Digi 24.

Întrebat dacă ministrul Alexandru Rafila știa înainte de ședința de guvern despre acest proiect, Raed Arafat a spus că nu intră niciodată cu un proiect în ședință înainte de a discuta cu ministrul de resort.

„Normal. Nu numai dânsul. Noi nu intrăm în ședințele astea fără să trimitem la miniștri care coordonează domeniile. CNSU nu e numai pe pandemie. Dacă mă duc în CNSU pe o hotărâre care implică Ministerul Mediului, ministrul Mediului vede acest proiect de hotărâre la care lucrează oamenii lui în final, împreună, înainte să intre în ședință CNSU. Dacă mă duc pe o problemă a Ministerului Transporturilor atunci ministrul Transporturilor primește proiectul de hotărâre.
Dacă a venit propunerea de la INSP e normal că era cunoscută MS, iar noi când am întocmit proiectul l-am transmis și premierului, și ministrului nostru (MAI – n.r.), doamnei dr. Pistol și ministrului Rafila spre consultare. În ședință nimeni nu a spus că nu știe”, a mai spus Arafat..

Șeful DSU a fost întrebat dacă există o problemă în ceea ce îl privește, ca șef al DSU. Arafat a exclus că ar exista disensiuni între el și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Dacă asta e problema (cine este șeful DSU – n.r.), sunt alte soluții. Nu trebuie stricat sistemul ca să scăpăm de cine este la coordonare. Dacă asta este problema, atunci poate că sunt alte soluții pe care trebuie să le decidă unii și alții, dar în niciun caz nu strici un sistem funcțional. Sistemul de situații de urgență, sistemul Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu e conceput de dr. Arafat. Este din 2004 – 2005, de când s-au comasat pompierii militari cu protecția civilă și s-a creat IGSU, s-a conceput un sistem de coordonare, de conducere care s-a dovedit a fi foarte eficient (…). Dacă deranjează șeful, o cale este să păstrezi sistemul și schimbi șeful. Asta nu e decizia mea. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, sistemele se construiesc pentru o țară, ele trebuie să continue indiferent cine e la conducerea lor”, a mai spus Arafat. (Mediafax)

Vezi si

UPDATE: Trei români morți și mai mulți răniți după ce un autocar s-a răsturnat pe o autostradă din Slovenia. Autocarul, înmatriculat în România, se îndrepta spre Italia

Trei români au murit în urma unui accident de autocar produs vineri în Slovenia, iar …