Thursday , November 30 2023

Aproximativ 5 milioane de pensii vor fi recalculate după intrarea în vigoare a noii legi

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, iar în septembrie pensiile vor fi recalculate după noua lege a pensiilor care se află în dezbatere la Camera Deputaților.


Potrivit lui Daniel Baciu, principalele modificări cu care vine noua lege a pensiilor vizează formula de calcul pentru eliminarea inegalităților din sistem legate de stagiile de cotizare, în baza respectării principiilor contributivității, stabilității, solidarității și egalității.
“Legea pensiilor publice este o lege care impactează asupra 5 milioane de pensionari care se află în plată, cât și asupra celor care vor aplica pentru o pensie în sistemul public de pensii. Principalele modificării ale acestei legi raportate la legislația în vigoare se referă la principiul contributivității, stabilității, solidarității și egalității, sunt principiile care guvernează această lege. Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit față de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulțește cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referință), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, între minimum de 15 ani și maximum de 35)”, a menționat Daniel Baciu, conform Agerpres.

O noutate a noii legi vizează acordarea de puncte necontributive pentru armată, facultate și șomaj, dar și acordarea punctelor de stabilitate pentru cei care rămân mai mult în activitate

El a arătat că prin această formulă se încearcă să fie înlăturate toate inechitățile care s-au acumulat în sistemul public de pensii, pentru că în momentul de față sunt pensionari în plată care s-au pensionat în momente diferite, pe legislații diferite existente în momentul respectiv în aplicare, astfel încât acel număr total de puncte s-a raportat la stagii de cotizare diferite existente în momentul acela în vigoare, rezultând cuantumuri diferite în plată.
“Aceasta este cea mai mare inechitate pe care această nouă formulă o respectă, pentru că practic același număr de puncte care s-a raportat la stagii diferite acum se înmulțește cu acest VPR și astfel toate pensiile vor fi aduse la aceeași valoare”, a subliniat președintele CNPP.
El a explicat că sunt mulți pensionari care până în prezent au fost defavorizați de modul de calcul prin raportare la un stagiu de cotizare mai mare, care cel puțin în ultima perioadă a fost de 35 de ani, față de cei care sunt în plată pe Lega 3/1977, iar o altă noutate a noii legi vizează acordarea punctelor necontributive pentru armată, facultate și șomaj, dar și acordarea punctelor de stabilitate pentru cei care rămân mai mult în activitate.
“Avem foarte mulți pensionari în plată, unde stagiul de cotizare era mult mai mic, de 25, 30 de ani și vă dați seama ce diferențe sunt. Iar noutatea acestei formule de calcul este că la acel număr de puncte contributiv pe care îl avem cu toții, se mai adaugă acel număr de puncte necontributiv și aici mă refer la armată, facultate și șomaj care se iau în calcul și se dă un număr fix de puncte – 0.25 de puncte pentru fiecare an, iar cel mai important este vorba de acele puncte de stabilitate unde se face acea diferențiere la cei care cotizează mai mult, cei care rămân mai mult în viața activă primesc acest bonus: între 25 și 30 de ani de cotizare primesc 0,25 puncte pentru fiecare an, între 31 și 35 de ani – 0,75 puncte/an și 1 punct în plus/an, pentru cei care lucrează peste 35 de ani. Aici se face diferența, iar pensia crește substanțial, chiar spectaculos la cei care realizează aceste stagii de cotizare superioare celor care ies mai devreme la pensie”, a mai spus președintele CNPP.
Daniel Baciu a afirmat că mecanismul de indexare este un alt lucru foarte important care va veni odată noua lege a pensiilor.

“Noi, la Casa Națională de Pensii, încercăm în această scurtă perioadă din momentul în care legea va fi adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial, urgent să elaborăm norme de aplicare a acestei legi. După aceea trebuie să realizăm o licitație cu privire la un program informatic care să calculeze pensiile după noua formulă de calcul, astfel încât în luna septembrie pensionarii deja să primească pensiile recalculate pe noua formulă de calcul. Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflației, la care se adaugă și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor crește pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor crește în urma acestei formule de calcul”, a mai spus Daniel Baciu.

 Până în 2035 se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților la 65 de ani

Președintele CNPP a mai arătat că o altă noutate care vine în noua lege a pensiilor se referă la acordarea sporurilor acordate sporadic de-a lungul vieții active, cum ar fi acordul global, ca principală formă de remunerare înainte de 1989, care în prezent pe actuala legislație nu se ia în calcul, dar și la al 13-lea salariu, plata cu ora, premii și prime, care aveau un caracter sporadic, adică nu se dădeau regulat lună de lună, ci o dată, de două ori pe an, iar dacă s-au achitat contribuții sociale, aceste sporuri vor fi luate în calcul la pensie, “deci și aici va mai fi o majorare”.
De asemenea, vârsta de pensionare în sistemul public rămâne la 65 de ani, aceeași vârstă reglementată în legea 19/2000, însă până în 2035 se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, adică la 65 de ani.

“Deci vârsta de pensionare în România nu va crește. Vorbim în schimb de egalizarea vârstei de pensionare la femei la fel ca la bărbați pentru că avem și o decizie a CCR prin care doamnele au reclamat că sunt discriminate pentru că nu pot ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații, iar această egalizare se va face eșalonat, până în 2035, când se va atinge egalizarea vârstei de pensionare. De asemenea, este prevăzută reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii la maxim 3,5 ani, iar perioada de creștere a copilului se consideră stagiu contributiv”, a specificat reprezentantul CNPP.
Potrivit acestuia, și cumpărarea de vechime retroactivă de maxim 6 ani de vechime, acolo unde oamenii au avut goluri în activitate și vor să completeze stagiul minim de cotizare pentru limită de vârstă, este de asemenea prevăzută în noua lege.
“Rămân în continuare patru tipuri de pensii în sistemul public: pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată (unde penalitatea scade de la 30% la 24%) și pensia de urmaș. Indemnizația minimă socială care este încă în vigoare va fi majorată cu 13,8% din ianuarie 2024 și după același principiu de indexare ca cel pentru valoarea punctului de pensie. Susținem această lege, considerăm că trebuie implementată cât de curând posibil, este o legea foarte mult așteptată, pentru că s-a tot discutat de-a lungul timpului de aceste inechități existente în sistem, s-a muncit foarte mult la această lege, am participat direct și nemijlocit la elaborarea ei împreună cu colegii mei de la CNPP, am cerut opinii din teritoriu și de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și este și jalon în PNRR, astfel încât a trebuit să ținem cont și de acele criterii”, a mai spus Daniel Baciu, în evenimentul de la Craiova.
Președintele CNPP a precizat, săptămâna trecută, că impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, și de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. El a adăugat că numărul de pensii ce vor fi recalculate este de aproximativ 5 milioane.

Vezi si

Astăzi, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserică în ziua de …