Tuesday , December 5 2023

Aproximativ 40.000 de credinciosi s-au închinat la racla cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva

Aproximativ 40.000 de credincio[i s-au închinat, pân\ luni dup\-amiaz\, la moa[tele Sf. Cuvioase Parascheva, depuse în curtea Catedralei Mitropolitane din Ia[i, printre ace[tia num\rându-se [i 3.000 de pelerini veni]i din localitatea ilfovean\ Voluntari [i un grup de 60 de credincio[i din Macedonia.

Potrivit estim\rilor Jandameriei ie[ene, pîn\ luni dup\-amiaz\ trecuser\ pe la moa[te aproximativ 40.000 de pelerini, rândul întinzându-se pe o lungime de câteva sute de metri.
“Cam 40.000 de oameni au trecut deja pe la racla cu sfintele moa[te. Rândul se întinde pe câteva sute de metri. În primele dou\ zile de pelerinaj nu s-au înregistrat incidente”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Mihai Cojocariu, purt\torul de cuvânt al Jandarmeriei Ia[i.
Luni diminea]\, 3.000 de pelerini din localitatea Voluntari, jude]ul Ilfov, s-au închinat la moa[tele Sfintei Parascheva, ace[tia ajungând la Ia[i cu 60 de autobuze.
“Au fost foarte bine organiza]i, au venit cu 60 de autobuze. Le-am permis accesul pân\ aproape de Mitropolie, întrucât, fiind diminea]\, traficul nu era afectat prea tare. În coloan\ s-a aflat [i o ma[in\ a Salv\rii de la Voluntari, pus\ la dispozi]ie de autorit\]ile ilfovene”, a spus Mihai Cojocariu.
Gheorghe Ioja, reprezentantul grupului de pelerini din Voluntari, a declarat c\ ini]iativa venirii la Ia[i a apar]inut primarului din Voluntari, Florentin Pandele.
“Am venit de diminea]\, rândul era destul de mic, a[a c\ am stat doar trei ore, ceea ce este foarte bine, în condi]iile în care în anii trecu]i oamenii am stat [i pân\ la 36 de ore. Suntem mul]umi]i pentru c\ organizarea hramului este bine pus\ la punct”, a declarat Gheorghe Ioja, reprezentantul grupului de pelerini din ora[ul Voluntari.
Tot la racla cu sfintele moa[te s-au închinat, luni, [i 60 de pelerini din Macedonia, grupul fiind înso]it de un preot macedonean.
Racla cu sfintele moa[te ale Sfintei Cuvioase Parascheva [i cele ale Sfântului Maxim M\rturisitorul, aduse din Grecia, va r\mâne depus\ pe esplanada Catedralei, spre închinare pelerinilor, pân\ vineri, 15 octombrie.
Cel mai important moment al manifest\rilor religioase este programat s\ aib\ loc în 14 octombrie, când va fi oficiat\ Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerat\ ocrotitoarea întregii Moldove.

Vezi si

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență

Procurorii DNA Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, …