Tuesday , November 28 2023

Aproximativ 23 de cutremure în România, în ultimele două zile! Mărmureanu: Aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele periculoase

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului a spus, joi, referindu-se la intensificarea activităţii seismice, că în România se petrec foarte multe cutremure pe an, de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, însă acestea nu activează cutremurele adânci, adică cele periculoase.
În România au fost, în ultimele două zile, aproximativ 23 de “cutremure mici”, iar acest lucru este posibil de detectat şi pentru că există aparatură foarte sofisticată de monitorizare, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.
“Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nicio relevanţă, pentru că acestea sunt cutremure de suprafaţă. În ultima perioadă, în Balcani au fost foarte multe cutremure, asta datorită tectonicii legate de Africa şi de Asia. Nu are nicio relevanţă, pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri”, a explicat Mărmureanu.
El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele adânci, deci nu e nicio problemă în acest caz în ce priveşte producerea unui seism de mare intensitate.
“Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani şi două luni, peste 69.000 peste gradul patru în lume, deci nu este nicio problemă. În România, Vrancea este extrem de periculoasă la un cutremur peste 7 grade, la 4 şi ceva avem zilnic cutremure”, a subliniat Mărmureanu.
Întrebat cum comentează informaţiile transmise presei în ultimele zile de către Institutul Român de Seismologie Aplicată, privind producerea unor cutremure în următoarea perioadă în România, care însă nu vor depăşi 5 grade pe scara Richter, directorul Institutului pentru Fizica Pământului a mai spus: “Acest institut are doi oameni şi panichează populaţia fără motiv”.
Mărmureanu a precizat că va acţiona în instanţă denumirea Institutului Român de Seismologie Aplicată, deoarece “nu face seismologie aplicată şi nu este român”.
Presa a relatat că în ultimele trei zile au avut loc aproximativ 20 de cutremure.
Conform site-ului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, de luni şi până joi s-au produs în România nouă cutremure, de până în 3 grade pe scara Richter.
Astfel, luni, 22 noiembrie, s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adândime de 101 kilometri, marţi, 23 noiembrie, au fost patru cutremure – de 2,4 grade (la o adâncime de 25 de kilometri), 2 grade (26 de kilometri), 2,8 grade (24 de kilometri), toate în Vrancea şi de 2,5 grade, în Moldova. Miercuri, 24 noiembrie, au fost înregistrate trei cutremure – de 2 şi 2,1 grade (la adâncimi de până în 30 de kilometri), ambele în Vrancea şi de 2,1 grade (la o adâncime de 16 kilometri), în Câmpia Română.
Ultimul cutremur de peste 4 grade pe scara Richter s-a produs în 30 septembrie, în zona Vrancea. Seismul a avut atunci 4,6 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 120 de kilometri, fiind resimţit în Bucureşti.
În 8 iunie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, tot la o adâncime de 120 de kilometri, seismul fiind resimţit şi atunci în Capitală.

Vezi si

Gorghiu: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracțiune asimilată celei de evadare

Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni și …