Friday , March 29 2024

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat la Guvern faţă de comercializarea etnobotanicelor

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, luni, începând cu ora 13.00, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de comercializarea produselor etnobotanice, cei prezenţi ducând la Palatul Victoria sicrie şi mărar.
Protestatarii, majoritatea tineri, au ascultat muzică şi au purtat steaguri pe care scria textul “Iubim viaţa”, dar şi baloane în formă de inimi albe.
Alte persoane purtau pancarte cu texte precum “Jos etnobotanicele, e otrava care ucide!”, “De ce urâţi copiii? Nu mai comercializaţi moartea!”. “Guvernanţi, viitorul ţării sunt tinerii, nu drogurile”, “Fericirea fabricată trebuie ilegalizată”, “Iubeşte viaţa, consumă natural”, “Decret prezidenţial ordonanţă de urgenţă! Opriţi genocidul! Stop etnobotanicelor!”. De asemenea, în mulţime puteau fi văzute şi pancarte având conţinut politic. Un protestatar a fluturat un tricolor cu stema decupată, iar alţii au adus o cruce.
De asemenea, printre protestatari au fost aduse lăzi cu mărar, plantele fiind împărţite celor prezenţi.
După ce lumea s-a adunat, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au urcat pe scena improvizată din faţa Muzeului “Grigore Antipa”. Aceştia au spus că au adus zece sicrie pe care le vor depune simbolic în faţa Palatului Victoria. Daniel Buzdugan a spus protestatarilor să predea toate pancartele cu mesaje politice. “Nu facem politică!”, a spus el.
Organizatorii au rugat toţi primarii din ţară să ia măsuri pentru a închide magazinele care comercializează etnobotanice. Puya, care a spus că a venit la protest cu mama sa, a cântat imnul campaniei, “Pune-i la pământ”. De altfel, protestatarii au manifestat paşnic, ascultând muzică. Potrivit celor două vedete care au condus protestul, la manifestare au venit şi elevi din licee bucureştene precum “Caragiale” sau “Haşdeu”.
Tot în rândul protestatarilor s-a aflat sora unui tânăr, Robert, care a murit săptămâna trecută, din cauza consumului de etnobotanice. De altfel, printre protestatari s-au aflat şi persoane în doliu care plângeau.
Cei doi jurnalişti au îndemnat protestatarii să strige, “pentru Robert şi pentru alţi tineri”, către Guvern şi Parlament: “Fii om, închide-le”.
În jurul orei 14.20, protestatarii au depus sicriele, crucea mare de lemn şi lăzile cu mărar lângă intrarea din partea stângă a clădirii Guvernului.
Alegerea zilei protestului nu a fost întâmplătoare. Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au ales Valentine’s Day tocmai pentru a arăta că iubirea poate fi percepută în mai multe feluri.
Reprezentanţii mai multor instituţii şi specialişti analizează, luni, noile măsuri privind interzicerea substanţelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse într-un material ce va fi prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern. Decizia a fost luată duminică, în şedinţa interministerială de lucru la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, precum şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
Tot luni va fi definitivat un proiect de ordin comun al miniştrilor Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii, care se referă la o mai bună colaborare la nivel judeţean între toate instituţiile implicate în combaterea acestui fenomen.
Ministrul Sănătăţii a declarat că instituţia pe care o conduce a realizat, în 2009, un proiect de ordin pentru interzicerea etnobotanicelor, însă Comisia Europeană a indicat faptul că acest lucru ar putea crea probleme privind libera circulaţie a mărfurilor. Astfel, la recomandarea CE, a apărut OUG 6/2010, completată ulterior prin HG 575, prin care 43 de plante cu efecte psihotrope au fost interzise comercializării.
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.
În urmă cu o lună, europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut în Parlamentul European interzicerea funcţionării în ţările UE a magazinelor care comercializează substanţe etnobotanice, el arătând că, între statele membre, România se află pe locul al patrulea în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice.

Vezi si

Deca: Reforma curriculară începe cu liceul, care este nereformat de multă vreme şi are nevoie de o primenire

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, la Sibiu, că se are în vedere o …