Friday , May 7 2021

Aproape 13.500 de români s-au infectat cu Covid după ce s-au vaccinat cu prima doză

Peste 13.000 de persoane care s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19 s-au infectat cu coronavirus apoi. Procentul este însă foarte mic, de 0,69%, dă asigurări dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. În ce privește numărul de persoane care s-au infectat după ce le-a fost inoculat și rapelul, acesta este de 1.859, deci un procent de 0,19% din totalul de persoane vaccinate cu ambele doze.

De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020 până pe 28 martie 2021, un număr de 13.416 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,69% din numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze și până la data confirmării a fost de circa 11 zile.

Întrebat dacă au existat și cazuri grave de COVID-19 post-vaccinare, Valeriu Gheorghiță s-a referit la raportul INSP potrivit căruia 89 de persoane au murit după ce le-a fost administrat serul anti-Covid. De precizat este că INSP subliniază că NU există nicio legătură de cauzalitate cu vaccinarea.

„După cum s-a prezentat și analiza de săptămâna trecută a INSP, au fost și decese. Pentru cei care au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era 10 zile (de infectare – n.red.). Asta înseamnă exact perioada în care se formează anticorpii. Știm că apar într-un interval de 10-11 zile. Deci, la acele persoane este posibil că anticorpii nici nu apăruseră după prima doză. Deci, se poate considera că erau persoane care, din punct de vedere al riscurilor, erau exact la fel cu persoanele nevaccinate.

Iar în ce privește persoanele care s-au îmbolnăvit de Covid după rapel, procentual, numărul este mic. 77 de persoane din cele 89 s-au infectat după prima doză, iar restul, adică doar 12, s-au infectat după vaccinare. Asta înseamnă că beneficiile după cele două doze sunt mult mai mari. Rata de fatalitate este mică”, a punctat Gheorghiță.

spotmedia.ro

Vezi si

Șase români, arestați în SUA după ce au fost prinși jefuind un templu budist. Cum acționau

Șase români au fost arestați în SUA, acuzați de că au încercat să jefuiască un …