Friday , August 19 2022

Antonescu: PNL nu susţine republica parlamentară în sensul ca preşedintele să fie ales de Legislativ

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că la nivelul partidului nu este susţinută ideea instituirii unei republici parlamentare în care preşedintele României să fie stabilit prin alegeri la nivelul Parlamentului.
Antonescu a fost întrebat cum vede propunerea formulată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru instituirea unei republici parlamentare odată cu revizuirea Constituţiei.
“Dacă republică parlamentară înseamnă un preşedinte ales de Parlament, atunci vă pot spune de pe acum că PNL nu va susţine o asemenea variantă. Dacă republică parlamentară înseamnă o republică sau un regim politic în care rolul politic central este jucat de Parlament, atunci da, vă spun că asta este viziunea noastră şi a fost totdeauna de preeminenţă sau de centralitate a instituţiei parlamentare în raport şi cu Guvernul şi cu Preşedintele, în raport, pe scurt, cu Executivul”, a susţinut Antonescu, menţionând că inclusiv la Congresul PNL se va lua o decizie în această privinţă.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că a propus înfiinţarea unei comisii interne în PNL care să se ocupe de proiectul de revizuire a Constituţiei, susţinând ideea instituirii unei republici parlamentare.
“Am propus crearea unei comisii interne în PNL care să discute principiile de revizuire a Constituţiei, mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie de documente care au fost adoptate în ultimul timp – în ultimii ani, 2010 şi 2011 – în cadrul PNL şi care vorbesc fără niciun fel de echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară”, a susţinut Tăriceanu.

Vezi si

Admiterea la colegii se va da după Evaluarea Naţională obligatorie, din 2024, iar proba de Română la Bac va include gramatică

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări la legile pe care le-a propus, după ce a negociat …