Thursday , May 26 2022

Antonescu: Îmi dau demisia dacă pierdem alegerile. Mi-e greu să ştiu dacă voi candida la Preşedinţie

Liderul PNL, Crin Antonescu, se arată dispus să-şi dea demisia din fruntea partidului în cazul în care USL va pierde alegerile parlamentare. Cu toate acestea, Antonescu pariază pe o victorie a USL, spunând că aceasta va câştiga scrutinul general cu un scor considerabil, cu 10% mai mare faţă de rezultatul pe care Uniunea îl va obţine la locale. Pe de altă parte, liderul PNL pare să nu mai fie atât de sigur că va candida la Preşedinţie.
“În ce scenariu aş demisiona de la conducerea PNL? Păi, în scenariul în care USL nu câştigă alegerile parlamentare. Înţelegând prin câştigarea alegerilor parlamentare formarea următorului Guvern”, a declarat Antonescu, într-un interviu pentru Agerpres.
În ceea ce priveşte alegerile locale, liderul PNL a admis că în negocierile privind desemnarea candidaţilor comuni există “ciocniri de interese” în interiorul USL, dar a arătat că problemele vor fi rezolvate astfel încât la 15 martie să fie anunţaţi candidaţii.
“Există probleme în multe locuri pentru că nu este simplu să pui cap la cap şi să stabileşti circa 40.000 de candidaţi. Sunt partide care au oameni în funcţie, care au oameni foarte buni, există multe ciocniri de interese în multe locuri, dar pot să vă spun că lucrurile înaintează în fiecare zi, că toate aceste dificultăţi vor fi depăşite şi că ne vom încadra în acest calendar fără niciun fel de problemă”, a spus Antonescu.
Liberalul a criticat votul într-un singur tur, spunând că este “una dintre marile probleme ale democraţiei româneşti astăzi, este nedemocratic, nereprezentativ”.
“Eu nu cunosc alte ţări în care primarul să fie ales dintr-un singur tur. Nu este normal să fie ales dintr-un singur tur primarul, după părerea mea nici preşedintele Consiliului Judeţean nu este normal să fie ales dintr-un sigur tur. Toate aceste alegeri uninominale trebuie să-i confere câştigătorului o majoritate, că e din primul tur, că e din al doilea tur el trebuie să aibă o majoritate, indiferent de numărul celor prezenţi la vot, pentru a putea fi reprezentativ. Votul într-un singur tur dă şansa unor primari PD să-şi menţină locul, dar cred că victoria USL şi la alegerile locale va fi covârşitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele şi estimez un decalaj de cel puţin 10 procente între scorul USL la alegerile locale şi cel la parlamentare. Adică la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decât la locale”, a precizat Antonescu.
În ceea ce priveşte primăriile de sector, Antonescu a spus că negocierile nu s-au încheiat. “Vrem categoric să avem candidaţi comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discuţii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 şi 6 şi vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens”, a arătat liderul liberal.
“Eu am spus doar că îmi doresc şi sunt convins că USL va câştiga aceste alegeri cu un scor considerabil peste 50%, că nu va avea nevoie de o alianţă cu altcineva şi cu UDMR şi că nu-mi mai doresc o alianţă cu UDMR. UDMR a guvernat de mulţi ani în România când cu unii, când cu alţii. Este, cred, bine şi pentru această formaţiune politică să mai treacă în Opoziţie. Eu sper ca USL, cu programul ei, cu oamenii ei, să nu aibă nevoie nici de UDMR şi nici de altcineva”, a mai susţinut Antonescu.
Întrebat dacă crede că Mihai-Răzvan Ungureanu va fi contracandidatul său la prezidenţiale, liderul PNL a răspuns: “2014 este foarte departe şi mie mi-e greu să ştiu şi dacă eu voi candida, darămite dacă domnul Ungureanu va candida sau altcineva. Cred că toate posibilităţile sunt deschise. Cred că domnul Ungureanu are această opţiune dacă va dori, dacă va fi susţinut de nişte formaţiuni politice sau de o formaţiune politică, dar dacă este vorba de anul 2014 este greu de făcut pronosticuri. Dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc, dintr-un motiv sau altul, mai devreme nu este problema mea. Cred că pot să vă asigur că Mihai-Răzvan Ungureanu nu va fi candidatul USL.”

Vezi si

Ministrul Finanțelor: Este exclusă înghețarea pensiilor sau salariilor

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a exclus posibilitatea înghețării pensiilor sau salariilor, în contextul reducerii cu …