Tuesday , August 16 2022

Angela Merkel face concesii Marii Britanii si nu exclude revizuirea tratatelor UE

merkel-cameron

Cancelarul german Angela Merkel i-a promis vineri, la Berlin, premierului britanic David Cameron ca va aborda “de o maniera constructiva” discutiile legate de reforma Uniunii Europene dorita de Marea Britanie, fara a exclude a priori modificarea tratatelor europene care ingrijoreaza numeroase tari membre, scrie AFP.
Cerand sa se discute mai intai despre fondul reformelor dorite de Londra, si apoi de implicatiile institutionale, ea a declarat, intr-o conferinta comuna de presa cu David Cameron: “Cand esti convins de o idee, nu poti spune ‘o modificare a tratatelor este absolut imposibila'”.
“Acolo unde e vointa, este si o cale”, a afirmat ea.
Premierul britanic efectueaza un turneu european pentru a promova o reforma a UE.
La Paris, David Cameron a cerut partenerilor sai din UE sa fie “flexibili si imaginativi” pentru ca britanicii sa voteze Da la referendumul prevazut a fi organizat pana la finele lui 2017 pentru mentinerea regatului in UE.
Acest referendum, considerat riscant, ingrijoreaza partenerii europeni ai Londrei, in special Germania.
Berlinul impartaseste o viziune apropiata cu Londra in ceea ce priveste chestiunile economice, in special necesitatea reformelor de inspiratie liberala, austeritate bugetara si imbunatatirea competitivitatii, precum si reducerea obstacolelor din comertul mondial.
Germania se teme sa nu se trezeasca izolata in calitate de singura mare tara nordica a unei UE dominate de tarile din sud.
Cu toate acestea, Berlinul refuza orice atingere adusa principiului liberei circulatii a persoanelor in spatiul europena si doreste o integrare sporita a zonei euro, pentru a consolida moneda unica europeana.

Vezi si

Prognoza până la jumatatea lunii septembrie. Va fi mai cald decât în mod normal

Temperaturile vor fi peste cele normale pentru această perioadă, arată prognoza publicată marți de Administrația …